Minder geld voor evangelisatie

Werk aan de winkel voor evangelisatieclubs. Nederland ontkerkt rapper dan we dachten. Nog maar één derde van de Nederlanders ziet zichzelf als kerkelijk. Ook het bijbelgebruik daalt aanzienlijk. Maar veel evangelisatoren staan met hun rug tegen de muur.

De Nederlandse Youth for Christ (YFC) zou wel extra willen evangeliseren, maar kan het niet. De financiële middelen zijn niet toereikend. ,,We zijn compleet afhankelijk van giften”, verklaart Mirjam de Jager. ,,Passie en ideeën genoeg.”

Vraag naar de YFC-jongerenclubs is er genoeg. Ruim vierhonderd gemeenten werken al met de programma's.

De jongerenorganisatie is niet geschokt door de cijfers van ontkerkelijking die Trouw onlangs publiceerde.

,,De tendens dat veel kerken doodbloeden, zien wij al veel langer. Maar we merken ook dat de kerken die wél bloeien, vaak hechte gemeenschappen zijn met hart voor evangelisatie. Deze kerken doen het juist uitzonderlijk goed.”

Volgens Gerard van der Schee van de Evangelische Alliantie (EA), hangt het allemaal af van de evangelisatiedrang van de kerkleden. ,,Zij moeten bereid zijn om het verhaal van Jezus enthousiast te verkondigen”, zegt de adjunct-directeur. Van der Schee ziet een grote rol weggelegd voor predikanten en pastors. ,,Kerkleden moeten gestimuleerd worden om bij te dragen aan de opdracht van Jezus. Steeds minder mensen willen tijd steken in evangelisatie.”

Toch is Van der Schee niet hopeloos. ,,Want”, zo zegt hij, ,,ooit zijn twaalf man begonnen met de verkondiging. Als je nu kijkt naar aantal en omvang van gelovigen, is het de discipelen toch aardig gelukt.”

Het bisdom van 's Hertogenbosch is al druk doende het evanglisatiewerk uit te breiden. Vandaag komt bisschop Hurkmans terug uit Parijs waar hij heeft meegedaan aan een internationaal congres over nieuwe evangelisatie. Tijdens het vijfdaagse bezoek is een dag van gebed opgenomen en kan het sacrement van boete en verzoe-ning worden ontvangen. Maar ook christelijke rock-, raggae-en popconcerten vinden er plaats.

Hurkmans heeft een speciale stuurgroep opgezet om het evangelisatiewerk van de rooms-katholieke kerk uit te breiden. ,,Door te groeien naar een evangeliserende kerk kan de kerk zich positioneren in de toekomst”, zegt Hurkmans in het maandblad van het bisdom. ,,Zo'n kerk-zijn is niet af te dwingen of te organiseren. We mogen haar ontvangen.” Over de grootte van de kerk maakt de bisschop zich niet echt zorgen: ,,Laat ze zijn zoals God het wil.”

De Hervormde Bond Inwendige Zending (IZB) ziet ook de mogelijkheid om uit te breiden. Over een half jaar zal de bond zich niet alleen meer richten op hervormde gemeenten, maar ook op gereformeerde kerken. Door de samensmelting van de twee kerken tot de Protestantse Kerk in Nederland wordt de doelgroep van de IZB plotseling bijna twee keer zo groot.

,,En de vraag naar evangelisatie is al tijden groter dan het aanbod”, zegt predikant-directeur D. van Looijen. IZB verzorgt materialen en cursussen voor kerken om zelf aan de slag te gaan.

Ook Agapé, een andere evangelisatiegroep, heeft een nieuw initiatief ontwikkeld om de afkalving van het christendom te stoppen. Agapé -het Griekse woord betekent 'God liefde' brengt een nieuw boek op de markt: Sprekend Boek. ,,Het is bedoeld voor mensen die de Bijbel niet kennen of mensen die vooroordelen over Jezus hebben”, legt Oswin Ramaker uit.

De cijfers uit het onderzoeksrapport zijn geen hoofdreden voor evangelisatie. ,,Of de kerk nu groeit of niet, Jezus heeft ons de grote opdracht gegeven het evangelie te verspreiden. Nu de gegevens uit het onderzoek bekend zijn geworden, doen wij er alleen een schepje bovenop.”

Toch kan Agapé niet zoveel doen als de organisatie zou willen. De medewerkers van Agapé moeten hun loon bij elkaar sprokkelen door zelf op zoek te gaan naar sponsors. Zo werken 180 mensen bij Agapé. Een aantal dat nooit gehaald zou zijn als de organisatie de medewerkers uit de grote pot betaalde, meent Ramaker. Nadeel van het stelsel is dat een tiental functies nu openstaat bij Agapé. Om grootschalig te evangeliseren, ontbreekt het de club aan mankracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden