goedemorgen

Minder gaatjes? Zet waterfontein neer op de basisschool

Een tandarts behandelt een kindergebit. 
Foto: Patrick Post Beeld Trouw
Een tandarts behandelt een kindergebit. Foto: Patrick PostBeeld Trouw

Zorg dat alle leerlingen op school alleen nog maar water drinken, in plaats van Fristi, multivitaminendrank of appelsap. Hun tanden zullen binnen een paar jaar blinken als nooit voorheen.

Edwin Kreulen

Die inspiratie, zo noteert het Nederlands Tandartsenblad van deze week, kan al tien jaar worden opgedaan op de Yendarra School in Auckland. Net als elders kampen kinderen in arme delen van Nieuw-Zeeland met flinke gezondheidsproblemen. De basisschool in Auckland staat in een achterstandsgebied. Nog meer dan rotte tanden was tien jaar geleden dreigend overgewicht de belangrijkste reden om een strikt 'water-only-beleid' in te voeren. Dat geldt ook voor de juffen en meesters.

Een mooi voornemen, waarvoor het Voedingscentrum in Nederland al jaren pleit. Toch zijn er maar weinig scholen die het uitvoeren. Probleem is dat je afhankelijk bent van de ouders. Zeker in een arme wijk is dat niet eenvoudig: hoe krijg je medewerking van mensen die vaak al blij zijn als ze hun eigen leven op orde hebben?

De Yendarra School besloot de ouders te ontzien: die hoeven al tien jaar helemaal geen drank mee te geven voor de pauzes. Verspreid door de school staan verschillende waterfonteinen, waar de kinderen op elk moment van de dag hun flesje kunnen vullen.

Al eerder bleek die maatregel inderdaad goed tegen overgewicht. En dit jaar vergeleken kinderartsen de tandartsdossiers van de Yendarraleerlingen met die van vergelijkbare scholen. De conclusie: 40 procent minder tanden met cariës en minder getrokken tanden.

Toch blijven de ouders nodig, want de school wil voorkomen dat die de lunchbox alsnog met zoete dingen vullen en zo het watereffect tenietdoen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden