'Minder files door economische situatie'

LIJNDEN (ANP) - Automobilisten stonden het afgelopen jaar minder in de file dan het jaar ervoor. In 2009 namen de files in recordtempo af, zo blijkt uit de File top tien die de VerkeersInformatieDienst (VID) maandag bekend maakte. De filedruk was circa 15 procent lager dan in 2008. In 2008 stonden er al 1,7 procent minder files dan in 2007. Deze forse daling, voor het eerst in de geschiedenis, schrijft de VID toe aan de economische recessie.

Filedruk wordt berekend door de lengte maal de duur van de files te nemen.De A2 richting Den Bosch bij Kerkdriel was afgelopen jaar de grootste bottleneck van Nederland. De wegversmalling en de werkzaamheden daar zorgden voor veel problemen voor het verkeer.

De VID verwacht dat die knelpunt overigens niet lang op plaats een zal staan, omdat vorige week de weguitbreiding daar zover klaar is, dat het verkeer daar voortaan drie in plaats van twee rijstroken ter beschikking heeft.

Kerstvakantie

De file top tien is gebaseerd op de gegevens tot en met afgelopen vrijdag. Begin januari heeft de VID de definitieve jaarcijfers, met daarin de complete file top 50. De dienst verwacht overigens niet dat er daarin veel verandert, aangezien het vanaf nu kerstvakantie is.

De A4 richting Delft staat dit jaar op nummer twee in de top tien en op drie de A2 richting Utrecht. Culemborg, vorig jaar nog het grootste knelpunt, zakt naar de tiende plaats. Op de A2 richting Den Bosch stond de meeste file: bijna 6 procent van de files staat tussen Utrecht en Den Bosch. Op bijna alle trajecten konden weggebruikers beter doorrijden dan in 2008, al valt op dat op de A12 van Den Haag naar Utrecht, de A2 van Amsterdam naar Utrecht, de A4 van Amsterdam naar Delft en de A50 van Arnhem naar Oss de daling duidelijk achterblijft bij het landelijk gemiddelde, aldus de VID.

Vorige week donderdag, 17 december, had de zwaarste spits. Door de sneeuw stond het op het hoogtepunt van de files over 672 kilometer vast. ,,Toch valt de filedruk voor de hele dag weer een beetje mee: door een avondspits met weinig drukte was 17 december goed voor maar 1 procent van de filedruk'', aldus de VID.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden