Minder fastfood, meer wortels

Sinds crisis eten Spanjaarden gezonder

Geen diepgevroren lasagne voor twee euro, fastfood of kant-en-klaar voedsel. Spanjaarden zijn door de economische crisis juist gezonder gaan eten.

Een studie van het ministerie van landbouw laat zien dat er afgelopen jaar meer wortels, aardappelen, paprika's en uien zijn geconsumeerd dan het jaar daarvoor. Ook is er meer fruit verkocht, en rijst.

Door de crisis wordt er vooral 's middags - de lunch is de belangrijkste maaltijd - niet meer zo veel buiten de deur gegeten. Hoewel een drie-gangenmenu vaak maar 10 euro kost, is zelf koken goedkoper. Zo kost een kilo wortelen 69 cent en gaan aardappels voor 2,25 euro voor twee kilo weg. Schaaldieren worden minder gegeten, maar goedkope vis is er in overvloed.

Dat restaurants niet compleet leeg zijn, komt door de cheque gourmet. Met deze etensbon met een waarde tot negen euro kunnen werknemers 's middags nog gewoon uit eten. De baas betaalt. Het zijn dan ook vooral gepensioneerden en mensen zonder baan die meer thuis koken.

Fastfoodrestaurants deden weliswaar goede zaken de afgelopen jaren maar blijken nu soms te duur. Daarnaast houden Spanjaarden van vers eten, liefst uit eigen streek. Een zakelijke afspraak begint of eindigt vaak met een maaltijd waarbij de bloedworst uit Burgos of de lokale bonensoep geproefd moet worden.

Culinaire programma's zijn de hele dag door op tv. Zo begint één van de oudste programma's (1984) 'Met de handen in het deeg', met een lied over voedsel. Wie de woorden niet kan verstaan zou denken dat het om een liefdesduet gaat in plaats van om de knoflook en komkommer in de koude gazpacho.

De kant-en-klaarcultuur en de pakken met gerechten waaraan alleen water, kip of paprika moet worden toegevoegd, bestaan in Spanje amper. Wie op straat lopend een broodje of appel naar binnenwerkt, kan rekenen op afkeurende blikken.

De meeste restaurants kennen geen kindermenu's. Op scholen en kinderdagverblijven wordt 's middags een driegangenlunch geserveerd met, op een willekeurig gekozen dag, gestoofde linzen, gebakken heek met aardappel, brood - en seizoensfruit toe.

Door het dieet, in combinatie met het warmere klimaat en meer beweging, zijn Spanjaarden volgens het Britse medische tijdschrift The Lancet het gezondst van Europa. Een gemiddelde Spanjaard wordt niet alleen ouder dan Europeanen maar kent ook meer gezonde jaren.

Maar of dat over twintig jaar nog zo is? Een stichting die toeziet op gezond eten op Spaanse scholen meent dat dertig procent van de Spaanse kinderen tussen drie en twaalf jaar overgewicht heeft. Oorzaken zijn te weinig beweging, niet of niet goed ontbijten en gebrek aan voorlichting. Met deze cijfers komt Spanje er in vergelijking met andere Europese landen het slechtste vanaf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden