'Minder faillissementen in Nederland in 2006'

(Novum/Betten) - Het aantal faillissementen in Nederland zal volgend jaar naar verwachting voor het eerst in zes jaar dalen. Dat blijkt vrijdag uit de Internationale Faillissementsindex van kredietverzekeraar Euler Hermes. Voor 2006 wordt een afname van het aantal bedrijfssluitingen van 2 procent verwacht. In 2005 zal het aantal bedrijven dat over de kop gaat nog wel stijgen, met 3 procent tot 6.820.

De vooruitzichten voor 2006 zijn opmerkelijk, vindt de kredietverzekeraar. Terwijl Nederland het komend jaar waarschijnlijk beter scoort, wordt in belangrijke geindustrialiseerde landen als de Verenigde Staten, Japan en Duitsland juist een stijging van het aantal bedrijfssluitingen voorzien.

Dit jaar is Nederland nog een van de koplopers op het gebied van faillissementen. Het aantal eenmanszaken dat de deuren moest sluiten nam met twintig procent toe. Daartegenover staat dat zich bij alle andere ondernemingen een daling van gemiddeld vier procent voordoet, volgens de kredietverzekeraar een signaal dat wijst op een verbetering van de financiële positie van het midden- en kleinbedrijf.

Per sector laten de detailhandel en horeca, die samen ruim een kwart van het Nederlandse bedrijfsleven vertegenwoordigen, een stijging zien van respectievelijk 5,2 en 27 procent. Ook de bouwsector presteert minder, het aantal faillissementen stijgt daar met twaalf procent.

De industriesector doet het beter, het aantal faillissementen daalt daar met 13,7 procent en ook in de zakelijke dienstverlening vindt een afname plaats van 5,7 procent. Vooral de financiële en zakelijke dienstverlening heeft een belangrijke invloed op het totale faillissementscijfer, bijna 32 procent van alle Nederlandse bedrijven behoort tot deze sector.

Wereldwijd voorziet Euler Hermes in 2006 een stijging van het aantal faillisementen met 1 procent. Dit jaar staat de afname van het aantal bedrijfssluitingen al nagenoeg stil, iets wat voornamelijk te wijten is aan de tegenvallende internationale economische groei van 3,2 procent. Het aantal faillissementen in het Verenigd Koninkrijk en Japan neemt met respectievelijk drie procent en twee procent toe.

De daling van de internationale groei is voornamelijk de verantwoordelijkheid van de Verenigde Staten, goed voor een derde van het internationale Bruto Nationaal Product (BNP). Het Amerikaanse BNP daalde in 2005 naar 3,5 procent tegen 4,2 procent een jaar eerder en komt in 2006 waarschijnlijk uit op 2,7 procent. De eurozone laat een lichte verbetering zien, daar groeit het BNP naar verwachting met 1,7 procent. Dat kan betekenen dat de Europese en Amerikaanse economieen naar elkaar toegroeien, aldus Euler Hermes.

De organisatie noemt de internationale stijging van het aantal faillissementen in de Verenigde Staten opvallend. Sinds 2001 daalt het aantal faillissementen daar sterk, dit jaar zal de daling slecht 1 procent bedragen. De Amerikaanse regering heeft op 17 oktober 2005 een nieuwe faillissementswetgeving ingevoerd, wat ertoe leidde dat enkele grote ondernemingen vlak voor de wet van kracht ging, surseance van betaling hebben aangevraagd.

De grootste klappen vallen onder grote luchtvaartmaatschappijen (Delta Airlines en Northwest) en in de automotive sector (Delphi). De laatste sector staat onder druk door stijgende loon- en pensioenkosten. De vertraagde economische groei en de effecten van Katrina zullen volgens Euler Hermes in 2006 duidelijk te zien zijn in de faillissementscijfers, die naar verwachting met drie procent zullen stijgen.

In Duitsland daalt het aantal faillissementen dit jaar met 1,6 procent. Het midden- en kleinbedrijf staat echter onder druk, aldus het rapport. Het aantal bedrijfssluitingen stijgt in deze sectoren met 4,3 procent. Het aantal faillissementen in de bouwsector nam tegen verwachting af, iets wat volgens Euler Hermes opmerkelijk is vanwege de crisis in deze sector. Voor 2006 wordt vanwege de zwakke Duitse economie een faillisementsstijging van 3,6 procent voorzien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden