Minder eisen aan veiligheid in kerk

Veel kerken hebben moeite met de strenge brandveiligheidseisen die sinds de cafébrand in Volendam gelden. In afwachting van Europese regels komt de gemeente Ubbergen hen tegemoet.

Sinds 1 januari 2003 moeten openbare gebouwen waar meer dan vijftig mensen samenkomen voldoen aan de nieuwe Woningwet en het Bouwbesluit. Hierin is onder meer het aantal en de grootte van vluchtdeuren vastgelegd.

Nauwkeurig naleven van de richtlijnen betekent veelal een aantasting van het monumentale karakter van een kerkgebouw en hoge kosten voor het kerkbestuur.

In 2006 wordt Europese regelgeving verwacht over de veiligheids-

eisen voor kerkgebouwen. Tot die tijd worden kerken beschouwd als 'gewone' openbare gebouwen.

Al meteen na de invoering protesteerden kerken via de commissie kerkelijke gebouwen van het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken tegen 'te strenge eisen waaraan in de praktijk simpelweg niet kan worden voldaan'.

In afwachting van Europese regels heeft de Gelderse gemeente Ubbergen een tussenoplossing bedacht voor de kerken binnen haar grenzen: vluchtdeuren in de kerk hoeven niet meer verplicht naar buiten open te gaan, en in plaats van een ontsierende brandslang is het voldoende als een kerk beschikt over een minder opvallende brandblusser. Ook is het voldoende als vluchtwegen worden aangegeven met reflecterende bordjes die bij calamititeiten door noodverlichting worden beschenen.

De minder strenge richtlijnen gelden alleen tijdens kerkdiensten. Bij concerten en andere activiteiten gelden aanvullende eisen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden