Minder drukte op North Sea Jazzfestival

DEN HAAG (ANP) - De enorme drukte die het North Sea Jazzfestival in Den Haag vorig jaar plaagde, heeft de organisatie, Mojo Concerts, doen besluiten sneller het bordje 'uitverkocht' op de deur te hangen. Dat gebeurt als er 21 500 mensen binnen zijn. Dat is tien procent minder dan het aantal waarbij vorig jaar de deuren dicht gingen. De toegangsprijs is dit jaar verhoogd van 75 naar 80 gulden per avond.

De recente overname van het North Sea Jazzfestival (dat jarenlang door bureau Paul Acket werd georganiseerd) door Mojo Concerts heeft geen ingrijpende gevolgen voor het karakter van de komende aflevering van het festival dat op 8, 9 en 10 juli in het Haagse Congresgebouw gehouden wordt. De formule blijft hetzelfde, aldus Mojo-directeur Leon Ramakers gisteren bij de presentatie van het programma. Ramakers omschreef het karakter van het jazzfestijn als een ondefinieerbare muziekkeuze met jazz als hoofdmoot, maar waarbij blues, salsa, soul, funk en een vleugje Brazilië niet ontbreken en er een losse organisatie is.

De lijn van Paul Acket, de in oktober 1992 overleden oprichter van het festival, zal worden voortgezet. Dat betekent ook aandacht geven aan nieuwe stromingen, aldus Ramakers. “We zullen echter niet de weg opgaan van veel jazzfestivals in Europa die het popaandeel in de programmering vergroten”, aldus de Mojo-directeur. Jos Acket - de weduwe van Paul Acket - en hun dochter Karin die het festival vorig jaar organiseerden, verkochten het festival begin dit jaar aan het Delftse impresariaat. Dit onder de voorwaarde dat het festival minstens drie jaar zou blijven bestaan. De programmering is volledig in handen van Paul Dankmeijer gebleven.

De komende editie van het festival kent opnieuw een aantal klassieke namen, zoals Gerry Mulligan, Herbie Hancock, Oscar Peterson, Toots Thielemans, Lionel Hampton, Nathalie Cole, Al Jarreau, Ornette Coleman, Joe Henderson, Wynton Marsalis, Joe Zawinul en B.B. King. Onder meer Roy Hargrove, Joshua Redman, Ben Harper, Don Byron, Steve Coleman, Cassandra Wilson, Kenny Garrett, Greg Osby en Denise Jannah vertegenwoordigen de jongere generatie.

Paul Dankmeijer noemde in de categorie 'ontdekkingen' onder anderen de Israëlische zangeres Noa, de band van de Noorse Mari Boine met sami-muziek, het Lynne Arriale-trio en uit eigen land het kwartet van trompettist Eric Vloeimans.

'Tenors of today' is een van de thema's van het festival. Op de openingsavond zullen tenorsaxofonisten van twee generaties op hetzelfde podium spelen. Ouderen als Johnny Griffin, Charles Lloyd worden dan gekoppeld aan talenten als Joshua Redman en Ron Blake. De gave van de legendarische Miles Davis om jong talent te ontdekken komt naar voren in het thema 'de Miles Davis School'. Op het festival treden een aantal muzikanten op die bij Davis hun eerste stappen op weg naar bekendheid zetten, zoals Mike Stern, Joe Lovano, Dennis Chambers, Greg Osby, John Scofield, Odeon Pope en de vorig jaar zeer succesvolle Joe Henderson.

Vibrafoonliefhebbers kunnen aan hun trekken komen bij het thema 'Vibes giants'. üén podium wordt speciaal ingeruimd voor optredens van vibrafonisten als Dave Pike, Milt Jackson, Gary Burton en de befaamdste Nederlandse vibrafonist Frits Landesbergen.

Bij de Nederlandse inbreng op het festival overheersen namen die ook op eerdere edities te horen waren. Naast Frits Landesbergen zijn dat het Willem Breuker Collectief, de saxofonisten Hans Dulfer en Pet Noordijk, Jarmo Hoogendijk en Ben van der Dungen, Candy Dulfers Funky Stuff, pianist Rob van Bavel en de Dutch Swing College Band.

Het Midsummer Jazz Gala, dit jaar voor de tiende keer geprogrammeerd aan de vooravond van het festival, staat in het teken van het vijftigjarig bestaan van het jazzlabel Verve. Verschillende generaties Verve-artiesten zullen optreden, zoals zangeres Shirley Horn en pianist Herbie Hancock. De 'Verve-youngsters' met onder anderen trompettist Roy Hargrove en de zeventienjarige piano-revelatie Peter Delano zullen de avond openen.

Slagwerker Pierre Courbois, trompettist, pianist, orkestleider en arrangeur Rob Pronk en pianist en orkestleider Cees Slinger zijn de genomineerden voor de Bird Award Nederland. Deze prijs zal tijdens het North Sea Jazzfestival worden uitgereikt. In de categorie internationaal van de Bird Awards zijn drie Amerikanen voorgedragen. Altsaxofonist Ornette Coleman, sopraansaxofonist Steve Lacy en trompettist Wynton Marsalis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden