BinnenlandVaccinaties

Minder doden door meningokokken

Vanaf 2019 worden jaarlijks alle 14-jarigen uitgenodigd voor een meningokokken ACWY-vaccinatie. Het is de bedoeling dat eind 2019 alle 14 tot 18-jarigen zijn gevaccineerd.Beeld Arie Kievit

Het aantal mensen dat overlijdt aan de meningokokbacterie daalt. “Dit is de reden waarom je vaccineert.”

De meningokokbacterie slaat minder hard om zich heen dan een jaar eerder. In de eerste helft van 2019 zijn er vijf mensen aan de infectieziekte overleden, in heel 2018 lag dat aantal nog op 23. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat een inventarisatie van het aantal gevallen maakte, is positief. “Dit is de reden waarom je vaccineert", reageert een woordvoerder.

Jongeren in de leeftijd van dertien tot achttien jaar kunnen zich sinds vorig jaar mei laten inenten tegen de meningokokbacterie type W. Ook kinderen jonger dan 14 maanden komen in aanmerking voor het vaccin. Het kabinet besloot vorig jaar een vaccinatiecampagne op te zetten omdat de bacterie die uiteindelijk hersenvliesontsteking kan veroorzaken, sinds 2015 ieder jaar meer levens eist. De afgelopen vier jaar zijn 45 mensen overleden aan de infectieziekte. Met name jongeren zijn gevoelig voor de bacterie.

Vaccinatiecampagne

Van de opgeroepen 13- en 14-jarigen heeft 87 procent zich tot op heden laten inenten, van de 15- tot 18-jarigen lag dat percentage iets lager, namelijk op 82 procent. De jongeren die zich (nog) niet hebben laten vaccineren worden allemaal voor een tweede keer opgeroepen. “Het opkomstpercentage is vergeleken met het rijksvaccinatieprogramma nog wat mager", reageert microbioloog en meningitis-specialist Arie van der Ende. “Deze doelgroep laat zich wat moeilijker vangen dan hele jonge kinderen, maar ook bij deze bacterie geldt: hoe hoger de vaccinatiegraad, hoe sneller de epidemie is ingedamd. Om verspreiding tegen te gaan hebben we in deze campagne gekozen om vooral jongeren te vaccineren.”

Van der Ende is ondanks de ietwat achterblijvende vaccinatiegraad positief over de nieuwste cijfers van het RIVM. “Dit is goed nieuws, zeker als deze trend zich doorzet. Hoewel we nog een klein beetje voorzichtig moeten zijn. Want het lastige is dat de meningokokken-epidemie reageert met pieken en dalen: sommige maanden zijn er veel gevallen, andere maanden wat minder. We weten niet hoe dat komt.”

Meningokokken B

In navolging van de vaccinaties tegen meningokokken type W, pleiten sommige gezondheidswetenschappers er nu voor de campagne uit te breiden. Begin dit jaar riepen twintig microbiologen, kinderartsen, immunologen en vaccinologen op ook het vaccin tegen meningokokken B op te nemen in het vaccinatieprogramma. Deze variant komt vooral voor bij jonge kinderen onder de vier jaar voor en eist volgens het RIVM per jaar twee tot vijf levens. 

De oproep van de gezondheidswetenschappers is een reactie op het advies van de gezondheidsraad die vaccinatie tegen dit type juist afraadt. Want het is onvoldoende bekend hoe effectief het vaccin is en aangezien het aantal gevallen laag is, vindt de raad het nu niet nodig om tot vaccinatie over te gaan. “Het vaccin is heel duur", reageert Van der Ende. “Bovendien beschermt het niet voor het leven, waardoor je vaker moet vaccineren.”    

Maar Maarten Postma, hoogleraar farmacie en lid van de Britse gezondheidsraad zei destijds tegen de NOS dat het juist effectief kan zijn om nu al te reageren op een eventuele uitbraak. “Het kost nu relatief heel veel om kinderen tegen meningokokken B in te enten. Maar als je in je berekeningen van de kosteneffectiviteit rekening houdt met een potentiële nieuwe uitbraak, dan is het misschien wel doelmatig om nu al te vaccineren.”

Lees ook:

De dodelijke me­ningo­kok­­bac­te­rie is bezig aan een opmars. Dit moet u weten

De hoop was vorig jaar dat de dodelijke variant van de meningokokbacterie vanzelf weg zou gaan. Maar het aantal slachtoffers van meningokokken type W neemt alleen maar sneller toe, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden