Minder defensie vergt meer Europese afstemming, maar die is er nu juist niet

Nederland blijft in staat om deel te nemen aan internationale missies, belooft minister Hillen van defensie, ondanks de zeer forse bezuinigingen op de krijgsmacht. Aan dat woord moeten we de minister houden. Er staat immers nogal wat op het spel.

De tijd dat we erop mochten vertrouwen dat de Amerikanen onze belangen zouden verdedigen, is voorbij; de dominantie van de Verenigde Staten in de wereld neemt snel af. De wereld wordt er intussen niet veiliger op. Of het nu om de piraterij rond Somalië, de instabiliteit van landen als Afghanistan en Pakistan of de verspreiding van kernwapens gaat; verdediging van Nederlandse belangen is nog steeds nodig.

Bovendien blijft de noodzaak bestaan om in te kunnen grijpen als een humanitaire ramp dreigt; een tweede Rwanda mogen we niet laten gebeuren. De krijgsmacht moet inzetbaar blijven, ook buiten het Navogebied.

Toch moet er ook bezuinigd worden. De bankencrisis laat haar sporen na, en daarom staat nu elke uitgave ter discussie. Defensie wordt daarbij terecht niet ontzien.

In theorie zou de bezuinigingsdoelstelling makkelijker behaald kunnen worden door Europese specialisatie: het ene land de mijnenvegers, het andere de transporttoestellen, of de tanks. In de praktijk blijkt dat nog niet realistisch, omdat het vertrouwen tussen de Europese Navobondgenoten onvoldoende is. Grondtroepen hebben tijdens een gevaarlijke missie toch het meeste vertrouwen in eigen luchtsteun. En zo blijft elk Europees land een complete, maar krimpende krijgsmacht op de been houden, bestaande uit steeds minusculere krijgsmachtdelen.

Een uitzondering hierop is de keuze van de Nederlandse regering om afscheid te nemen van tanks. Deze keuze moet gerespecteerd worden, als een begin van de nodige specialisatie. Daarbij is dan wel te hopen dat andere Navolanden hun tanks behouden. Zo'n afstemming van bezuinigingen zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar is dat nu niet.

Laat de Tweede Kamer het debat over de krijgsmacht met open vizier aangaan. Links heeft nog wel eens de neiging bezuinigingen op defensie te zien als iets dat altijd moet worden toegejuicht. En rechts heeft de euroscepsis omarmd, terwijl meer Europa voor de krijgsmacht nu juist de oplossing zou zijn.

Voor de vele mensen die nu ontslag vrezen, valt te hopen dat zij snel ander werk vinden. Defensie heeft naam gemaakt als organisatie die haar mensen goed opleidt; dat stemt in elk geval optimistisch.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden