Weblog

Minder Brussel: Ons Antwoord op de Crisis

SP-lijsttrekker Dennis de Jong. Foto: Bas Stoffelsen / SP (Bas Stoffelsen) Beeld
SP-lijsttrekker Dennis de Jong. Foto: Bas Stoffelsen / SP (Bas Stoffelsen)

Afgelopen vrijdag liep ik mee in de vakbondsdemonstratie in Brussel. Samen met de Kamerleden Sadet Karabulut en Paul Ulenbelt en een groot aantal andere enthousiaste SP’ers. En natuurlijk heel veel mensen van de FNV en andere vakbonden.

Dennis de Jong en SP-lijsttrekker Europese verkiezingen

40.000 strijdbare mensen met als één van de meest duidelijke leuzen: ‘Wij zijn niet kwaad, wij zijn woest’. Als je dat op z’n Vlaams uitspreekt, zoals de demonstranten deden, klinkt het nog indrukwekkender. En terecht, want we hebben ook reden om woest te zijn.

De boodschap van de demonstratie was: als de banken dreigen om te vallen, is er opeens (belasting)geld genoeg om ze overeind te houden, maar als gewone burgers kunnen we vervolgens via bezuinigingen alsnog de rekening betalen. En dat terwijl niet de gewone burgers maar de beleggers en de bonusjagers de crisis hebben veroorzaakt. Zo ziet de SP dat ook.

Voor Nederland heeft de SP al een aantal weken geleden het plan 'Een nieuwe koers' opgesteld. Ook voor Europa hebben we nu zo’n plan, getiteld: ‘Minder Brussel – Ons Antwoord op de Crisis’ . Tijdens de vakbondsdemonstratie bood ik een exemplaar aan Dick van Haaster aan, de voorzitter van de FNV Bouw bond en vervanger voor Agnes Jongerius die zelf verhinderd was. Hij beloofde me dat de FNV zo spoedig mogelijk zal reageren op onze voorstellen. Hopelijk krijgen we die reactie al tijdens het vakbondsdebat van komende dinsdag, 19 mei.

In ons plan zetten we de bescherming van mensen voorop: houd mensen zoveel mogelijk aan het werk door creatieve inzet van uitkeringen. Maak een einde aan de constante druk uit Brussel om vaste werkverbanden om te zetten in tijdelijke contracten. De crisis laat zien dat je er met een tijdelijk contract het eerste uitvliegt! Geen versoepeling van het ontslagrecht, zoals Brussel al zo lang wil. En handen af van onze pensioenen: Brussel heeft hier niets mee te maken, hoe vaak de Europese Commissie ook aandringt op verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd – nee: 65 = 65!

Verder willen we dat de publieke diensten weer gewoon van ons allemaal zijn en niet overgeleverd worden aan de marktwerking. Het is toch te gek dat thuiszorginstellingen of ziekenhuizen tegenwoordig failliet kunnen gaan of massa-ontslagen moeten invoeren, zoals Orbis in Limburg.

Tenslotte willen we zowel in Nederland als in Europa een stevig debat over de manier waarop onze economie is georganiseerd: we willen meer macht voor de werknemers en minder macht voor de aandeelhouders. Alleen dan komt het bedrijfsbelang weer voorop te staan in plaats van de snelle centen.

Natuurlijk staan in het plan ook voorstellen over toezicht op financiële instellingen en economische samenwerking. De kern blijft: weg met de graaicultuur en terug naar de menselijke maat, zowel in het bedrijf, als bij publieke diensten, zoals zorg, onderwijs en sociale woningbouw. Brussel is in handen van de lobby van grote bedrijven, daarom is ‘minder Brussel’ nu het beste antwoord op de crisis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden