Minder branden, arrestaties en zware misdrijven

Branden, enkele fors, vecht- en steekpartijen, inbraken, meldingen van huiselijk geweld en soms ernstige vuurwerkongelukken kenmerkten het in Nederland haast traditionele beeld van de jaarwisseling.

Maar voor het eerst sinds jaren bracht de overgang van Oud- naar Nieuwjaar nu ook kleur op de wangen van lang bezorgde bestuurders. Voor zover gisteravond laat bekend, zijn er nu eens geen dodelijke vuurwerkslachtoffers gevallen. Het aantal zwaardere misdrijven rond de jaarwisseling nam daarnaast af.

"We zien een verschuiving naar lichtere overtredingen, die vaak door de politie kunnen worden afgedaan", zei minister Ivo Opstelten van veiligheid en justitie gisteravond op een persbijeenkomst. De bewindsman sprak van een 'positieve trend'. Zo nam het aantal vernielingen met 60 procent af en waren er minder mishandelingen.

Opstelten vertelde dat volgens de voorlopige cijfers 576 aanhoudingen zijn verricht. Precies een jaar geleden waren dat er nog 824. "Maar tevreden ben ik niet. Het moet beter", zei hij.

Een ander lichtpunt is de afname, landelijk bezien met een kwart, van het aantal brandmeldingen. Het betekent overigens niet dat brandweerlieden in hun kazernes achterover konden leunen. Nog altijd niet minder dan ruim 4200 keer werd rond de jaarwisseling een brandmelding geregistreerd. De regio's Rotterdam en Den Haag namen hiervan liefst 40 procent voor hun rekening, ten teken dat in grote delen van de Randstad voor het bevoegd gezag nog werk valt te verzetten.

Hoe groot het contrast is met het gebied buiten de Randstad laten de cijfers van de brandweerkorpsen van Limburg-Noord en Rotterdam-Rijnmond zien. Waar het laatste korps 828 meldingen verwerkte, bleef dat aantal in noordelijk Limburg beperkt tot 26 meldingen.

Voornaamste oorzaak van de landelijke afname van brandmeldingen is volgens de leiding wellicht het verbod om op Oudejaarsdag vóór zes uur 's avonds vuurwerk af te steken. Die maatregel heeft een ander, even oud als hardnekkig euvel niet kunnen wegnemen. Zoals vaker in het verleden waren brandweerlieden andermaal doelwit van dronken en agressieve 'nieuwjaarvierders'. Dat was het geval in onder meer Nijmegen en Culemborg, waar de inzet van politie noodzakelijk was om het bluswerk te kunnen klaren.

Grote branden met relatief verstrekkende gevolgen beleefden Uden en Alkmaar. In de Brabantse gemeente brandden basisscholen De Brinck en Jan Bluyssen volledig af. De zestig brandweerlieden hadden bijna een volle nacht nodig om het vuur in de bij elkaar gelegen scholen onder controle te krijgen. Brand in de binnenstad van Alkmaar verwoestte vier winkels. De oorzaak van de beide branden wordt onderzocht.

Tegenslag en veel emoties waren er ook in het Zeeuwse Hoek. Daar stortte gistermiddag bij een grote brand de toren in van de protestantse kerk. Een groot gedeelte van het gebouw brandde uit. Een dag eerder was in de kerk nog een oudejaarsdienst gehouden. Ook hier is de oorzaak nog onbekend.

Tientallen mensen door heel Nederland raakten gewond door vuurwerk. In het Zuidhollandse plaatsje Nieuwkoop raakte een 4-jarig meisje ernstig gewond toen in haar hand vuurwerk ontplofte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden