Minder bouwprojecten, meer werklozen

Overijsselse gedeputeerde Bakker: Gemeenten gaan een moeilijk jaar tegemoet

Gemeenten gaan een moeilijk jaar tegemoet. "Ze verkeren financieel in zwaar weer", constateert de Overijsselse gedeputeerde Ineke Bakker (VVD). Provinciebestuurders zoals zij houden financieel toezicht. De crisis laat zich volgens hen het komend jaar stevig voelen bij de lokale overheden. In Overijssel konden dertien van de 25 gemeenten geen sluitende begroting voor 2013 laten zien. Ze moeten op hun hoede zijn.

Hoe komt dat?

"Veel gemeenten hebben moeten afboeken op de waarde van aangekochte grond. Dat trekt een zware wissel op de begroting. Zwolle heeft na het opstellen van de begroting nog bekendgemaakt dat de grondprijzen moesten worden afgewaardeerd. Ze hebben te maken met een andere economische werkelijkheid. Er wordt minder gebouwd. Dat betekent minder inkomsten uit grond en dus omschakelen.

"Niet alleen het optelsommetje in hun begrotingen moet kloppen, het beleid moet financieel goed afgedekt zijn. Daar wringt nogal eens de schoen. Een voorbeeld: de uitgaven voor groenonderhoud worden gehalveerd, op zich niet erg. Maar daarvoor kan je dan niet meer elke maand het gras maaien, zoals beloofd. Een burger moet erop kunnen vertrouwen dat een gemeentebestuur zijn beloftes waarmaakt."

Hoe zit het met de ambities rond nieuwbouw ?

"We hebben afspraken gemaakt met gemeenten over wonen. Die gaan niet alleen over aantallen nieuwe huizen, maar ook over energiemaatregelen en startersleningen. In vergelijking met 2010 zijn die bouwplannen enorm naar beneden bijgesteld. Tegelijkertijd zijn we meer gaan inzetten op kwaliteit. Juist voor de burgers kan dat heel goed uitpakken."

Geen van de Overijsselse gemeenten is onder verscherpt toezicht geplaatst. Waarom blijft u toch de vinger zo stevig aan de pols houden?

"Niet steviger dan anders. We benadrukken wel dat het een andere tijd is dan tien jaar geleden, toen de economie elk jaar groeide, gemeenten veel inkomsten hadden en overal werd gebouwd. Er zijn veel onzekerheden, zoals een stijgende werkloosheid. Dat geeft extra financiële druk door het beroep op bijstand. Gelukkig hebben de meeste gemeenten een plan van aanpak om mensen naar werk te begeleiden. Maar krimpt de arbeidsmarkt en zijn er minder banen, dan krijgen gemeenten het zwaar.

Hoe ziet u het komend jaar?

"Bepaalde risico's zijn niet te voorzien. Daarom moeten gemeenten buffers hebben. Bij tegenslagen kunnen ze daarop terugvallen en hoeven ze niet zelf direct aan het bezuinigen te slaan. Als zij niet meer investeren, heeft dat een verlammend effect op de rest. Ze kunnen een boei zijn, bijvoorbeeld om met anderen het treintje op de woningmarkt weer op gang te brengen. Het is te hopen dat in die woningmarkt rust en stabiliteit komt. Het vertrouwen moet terugkeren. Vertrouwen, dat is het sleutelwoord voor komend jaar."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden