Minder bloed

Weer een via Twitter verspreide Isis-video uitgezeten. Het overgeleverde imago was anders dan het vorige. Niet het vanaf de achterbank leegvuren van automatische geweren op rijdende auto's met mannen die mogelijk op weg waren naar hun Iraakse legeronderdeel, noch de standrechtelijke executie van vrachtwagenchauffeurs die bij een controle niet slaagden voor het islam-examen. Het bloed vloeide wat minder, behalve helemaal op het eind, toen een slachtoffer met open ogen en zijn mond vol bloed lag te stikken voor de inzoomende Isiscamera.

Nee, de boodschap was dit keer een andere. Opnieuw gelikt camerawerk en afgeronde montage met fade-ins en fade-outs, in high definition scherpte, maar nu ingezet om het zegenende werk van Isis te tonen. Knappe bebaarde mannen die wandelend door niet nader genoemde stadswijken de burgers oproepen een vroom leven te leiden.

Dit was de vriendelijke benadering, de benadering om de gunst van de bevolking te winnen. Een Isisman in smetteloos wit sprak in de camera en leidde de kijker rond, een schoudergordel om, een revolver onder de oksel, een walkietalkie in een holster en iets wat op een dunne aanwijsstok leek in de hand. Hij maande winkeliers tijdens het vrijdaggebed geen waren te verkopen en liep tevreden over een verlaten markt ('ze zitten nu allemaal in de moskee').

Er volgde een stukje over een nachtelijke in val in een huis en de inbeslagname van vijftig kilo hasj, over nog meer terechtgewezen winkeliers die hun vrouwenkleding achterin de zaak moesten hangen, en nog een inval, bij een kwakzalver dit keer, die zich van zwarte magie bediende (men hield pagina's met formules voor de camera).

De bevolking leek welwillend te reageren, op het dankbare af, en alleen in de kinderogen kon je de angst en de argwaan lezen.

Er was nog een onderdeel van de Isis-zegeningen: dat betrof het verwijderen van 'polytheïstische' uitingen. Bulldozers maakten oude grafkoepels met de grond gelijk en mannen hakten in op een zerk.

Een groot sjiitisch heiligdom bij de stad Rakka - die werd hier expliciet genoemd - lag stil aan de horizonlijn in zijn pracht te schitteren, tot het met een doffe knal in wolken van stof verdween.

Daar waren ze weer, de ijskoude predikers met hun geweten van staal, het boek in de ene hand, het zwaard in de andere. Uit het door Isis ingenomen Mosoel kwam een bericht, onbevestigd nog, dat archeologische schatten in het Nineve-museum zouden zijn verwoest, waaronder het beroemde reliëfbeeld van de gevleugelde Assyrische stier.

Irak is een bakermat van beschavingen. Het Mesopotamië van de Soemeriërs, de Assyriërs, Babylon, het land van Abraham. Een stad als Mosoel kende zestien eeuwen van christendom. Nu is er vrijwel geen meer in de stad.

Ik dacht aan de verwoeste Boeddhabeelden van Bamjan, in die vallei in Afghanistan.

Een moord begaan is een gruwelijke misdaad tegen een mens.

Een cultuurschat vernietigen is een misdaad tegen de mensheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden