Minder bloed maakt Fantastische Film nu ook geschikt voor jeugdige zombies

13e Festival van de Fantastische Film. 18 t/m 24 april in Alhambra, Amsterdam. Zaterdag 20 april: The Night of Terror in Tuschinski, Amsterdam. Informatie: 020-4205555. Reserveren: 06-9363.

MARK DUURSMA

Het festival gebruikt de term 'fantastische film' als een verzamelnaam voor alle films waar monsters, geesten, duivels, cyborgs of kannibalen in voorkomen: horror, science fiction en andere genre-films die veelal buiten het reguliere bioscoopaanbod vallen. De fantastische film is een speeltuin waar zowel de makers van ouderwetse make up-maskers als geavanceerde computereffecten zich thuisvoelen.

Liefhebbers van het genre voelen zich miskend door de gevestigde filmorde, maar koesteren anderzijds hun outsiderpositie. Juist dat obscure tintje geeft een Italiaanse horrorfilm uit de jaren '60 immers zijn charme. In die strijd tussen verguizing en erkenning betekent het Festival van de Fantastische Film een flinke stap richting erkenning: het wordt dit jaar dan ook gesponsord door Citroën en FilmNet en gesubsidieerd door OC & W en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Het programma biedt 46 films, waarvan 22 Nederlandse premières, variërend van commerciële films als '12 Monkeys' tot curiosa met titels als 'Kill, baby, kill!' (Mario Bava, 1966). Speciale aandacht is er voor het werk van de geestelijke vader van Freddy Krueger, de Amerikaanse regisseur Wes Craven, van wie tien films worden vertoond. Achteraf blijkt dat Craven roem kon ruiken: Sharon Stone speelde in 'Deadly blessing' uit 1981, Johnny Depp in 'A nightmare on Elm Street' uit 1984. De vorige maand overleden Lucio Fulci wordt geëerd met drie films en in een programma rond de 'Europese genrefilm' duikt 'Malpertuis' van Harry Kümel op.

Hoewel Robert Rodriquez en Quentin Tarantino met hun bespottelijke vampierfilm 'From dusk till dawn' nog een poging wagen, is de grootste gorigheid wel zo'n beetje voorbij. De grenzen van het bloedvergieten in de 'splatterfilm' zijn bereikt. Dit jaar vertoont het festival zelfs voor het eerst drie toepasselijke jeugdfilms: 'niet eng, wel spannend'. Maar kijk wel uit als je in Alhambra 1 naar de wc gaat, vóór in de zaal. Onder die berg afval achter dat muurtje kan zich makkelijk een zombie verstoppen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden