Minder begrip voor laatkomers door file

Archieffoto Beeld anp
ArchieffotoBeeld anp

Filerijders in Nederland vinden dat er bij vrienden en collega's steeds minder begrip is als ze te laat komen door vertraging in het verkeer. Dat stelt bijna de helft van de Nederlanders die meededen aan onderzoek van Maurice de Hond over files, in opdracht van De Verkeersonderneming - een organisatie die de files in de regio Rotterdam aanpakt.

'Anderen accepteren het minder snel dan vroeger als je te laat bent op je werk of voor een privéafspraak door het verkeer', bevestigt 45 procent van de automobilisten. Het is dan ook regelmatig een gespreksonderwerp thuis, maar met de werkgever wordt het probleem minder vaak besproken.

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu vindt dat jammer. 'Het bedrijfsleven kan bijdragen aan minder files door onder andere meer werknemers in staat te stellen flexibel te werken en flexibel te reizen en zo de spitsdrukte te verminderen.'

Van automobilisten in Rotterdam staat 22 procent wekelijks 1 uur of langer in de file, oplopend tot meer dan 2,5 uur. Ongeveer één op de acht Nederlandse automobilisten staat iedere week 1 uur of nog langer vast in het verkeer. Nieuw onderzoek van De Verkeersonderneming bevestigt dat de belangrijkste fileoorzaak in de regio Rotterdam niet zozeer het aantal voertuigen op de wegen is, maar het tijdstip waarop ze daar met z'n allen rijden.

Het onderzoek over files is onderdeel van de nieuwe campagne 'Wees geen filedier, doe het op jouw manier' en vraagt automobilisten flexibeler te gaan reizen. De nieuwe campagne gaat woensdag 8 mei van start.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden