Minder arrestaties tijdens Koningsdag Amsterdam

Luchtfoto van de drukte en de vrijmarkt op het Damrak Beeld anp
Luchtfoto van de drukte en de vrijmarkt op het DamrakBeeld anp

Tijdens Koningsdag zijn in Amsterdam 108 personen aangehouden. Dat zijn er minder dan vorig jaar, toen de politie 136 personen meenam naar het bureau. Ook reden de ambulances iets minder vaak uit, precies driehonderd keer tegen 339 keer in 2014.

De hulpdiensten spraken van een drukke maar beheersbare dag, liet een woordvoerder van de gemeente vandaag weten. Voor zover bekend zijn er geen noemenswaardige incidenten geweest, op een opstootje op de Nieuwendijk in het centrum na. De mobiele eenheid kwam hier in actie, nadat een groepje jongens ruzie zocht en toegesnelde politieagenten te paard bekogelde met stenen. Hierbij werden drie personen aangehouden, meldde de politie. De jongens zaten dinsdag nog vast.

Volgens de woordvoerder is het lastig inschatten hoeveel mensen er precies op de been waren in Amsterdam, maar was het beeld op straat vergelijkbaar met vorig jaar. De NS vervoerde ongeveer een kwart miljoen feestvierders naar de hoofdstad. Zij kwamen af op de ongeveer 160 evenementen, waaronder twaalf grote dancefeesten. De gemeente blikt terug op een 'gezellige en mooie' Koningsdag.

200 ton afval

Zoals ieder jaar blijft Amsterdam na afloop van het feestgedruis op Koningsdag met een berg afval zitten. Sinds middernacht zijn schoonmakers met man en macht bezig om de stad weer schoon te krijgen. Dinsdag rond het middaguur was er al zo'n 200 ton afval opgehaald, liet een woordvoerster van stadsdeel Centrum weten.

Dat komt neer op 33 vuilniswagens vol. De grote pleinen zijn inmiddels weer opgeruimd en ook de rest van de binnenstad ziet er alweer redelijk toonbaar uit. 'Het duurt nog wel enkele dagen om het weer net zo schoon te krijgen als voor Koningsdag', zei de zegsvrouw. De reinigers storten zich nu nog op de 'hoekjes en gaatjes'.

Schoonmaakploegen in het centrum ruimen de rommel op die achtergebleven is na de viering van Koningsdag in de hoofdstad Beeld anp
Schoonmaakploegen in het centrum ruimen de rommel op die achtergebleven is na de viering van Koningsdag in de hoofdstadBeeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden