'Minaretverbod raakt direct vrijheid van godsdienst'

Andre Rouvoet (ANP) Beeld
Andre Rouvoet (ANP)

Vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) verbaast zich over de standpunten van de PVV en de SGP over de bouw van minaretten. Rouvoet ziet de PVV als een liberale partij die vrijheid van godsdienst hoog zou moeten houden. De SGP komt geregeld op voor het recht van christenen om in moslimlanden als Turkije of Indonesië kerken te bouwen.

Dat heeft Rouvoet woensdag gezegd in een interview met Nu.nl . PVV-leider Geert Wilders wil in navolging van Zwitserland ook in Nederland een referendum over een verbod op minaretten. De Tweede Kamer verwierp dinsdag nog een voorstel van de SGP voor terughoudendheid met de bouw van grote moskeeën en minaretten. Rouvoet zegt „ondubbelzinnig nee” tegen een minaretverbod omdat het direct de vrijheid van godsdienst raakt.

„Als christen-politicus maar ook als minister kan ik moeilijk plaatsen dat het in Nederland moeilijker zou worden een moskee te stichten.” Wel kan Rouvoet zich indenken dat binnen een gemeente debat ontstaat over de vormgeving van een moskee. Dan gaat het bijvoorbeeld om wat een bestemmingsplan wel of niet zou toestaan. In Rotterdam zou dan meer mogelijk kunnen zijn dan op de Veluwe, zo kan Rouvoet zich voorstellen.

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) noemde het Zwitserse minaretverbod eerder deze week al zeer bedroevend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden