'Milutinovic onderhandelt over overgave'

DEN HAAG, BELGRADO - Oud-president Milan Milutinovic van Servië onderhandelt met de autoriteiten in Belgrado over zijn vrijwillige overgave aan het Joegoslavië-tribunaal.

Dit melden de persbureaus Fonet en Beta vanuit Belgrado, op gezag van bronnen bij de Servische en de Joegoslavische regeringen. Milutinovic is de laatste verdachte uit de Kosovo-aanklacht van het tribunaal die nog op vrije voeten is. Totdat zijn ambtstermijn eind 2002 afliep, hielden de autoriteiten in Belgrado, in weerwil van het internationaal recht, vol dat Milutinovic als president van Servië immuniteit zou genieten voor vervolging door het VN-tribunaal.

De Servische premier Djindjic had al aangekondigd dat Milutinovic na het verstrijken van zijn ambtstermijn naar Den Haag moet, of hij wil of niet. Volgens Beta zijn de onderhandelingen in de 'laatste fase' en kunnen de ,,eerste concrete stappen voor zijn reis naar Den Haag de komende dagen worden verwacht''.

Volgens goed ingelichte kringen in Belgrado is het Milutinovic er vooral om te doen dat de autoriteiten in Belgrado zich voor hem garant stellen. Zijn kans op voorlopige vrijlating in afwachting van het proces is groter als Servië en/of Joegoslavië beloven dat zij hem desnoods onder dwang terugsturen.

Biljana Plavsic, die voor het Joegoslavië-tribunaal schuld heeft bekend, is gedagvaard om te komen getuigen in een andere zaak voor het VN-hof in Den Haag, het Stakic-proces. Plavsic, die tijdens de oorlog in Bosnië (1992-'95) plaatsvervangster was van de Bosnisch-Servische president Radovan Karadzic, krijgt later dit jaar een naar verwachting jarenlange celstraf opgelegd voor haar rol bij de 'etnische zuiveringen' in Bosnië. De 72-jarige Plavsic heeft zelf schuld bekend, maar aangegeven niet tegen andere verdachten te willen getuigen.

Verdediging en aanklagers in de zaak-Stakic hebben echter belangstelling voor de getuigenis van Plavsic. De Bosnische Serviër Milomir Stakic staat sinds april 2002 terecht voor het tribunaal wegens genocide in het Noordwest-Bosnische district Prijedor in 1992.

Het proces tegen Milosevic wordt vandaag na het traditionele kerstreces weer hervat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden