Miltvuurgevallen VS in kaart gebracht

* Met de dood van ziekenhuismedewerkster Kathy Nguyen in New York is het aantal sterfgevallen door miltvuur in de VS op vier gekomen. De andere slachtoffers zijn twee postbestellers in Washington DC en een fotoredacteur in Boca Raton (Florida). De miltvuurbacterie is tot nu toe vastgesteld in postkantoren, mediacentra en overheidsgebouwen in de staten Florida en New Jersey en de steden New York en Washington DC. Een overzicht.

Bert van Panhuis

* Bob Stevens (63), fotoredacteur bij het roddelblad The Sun (uitgeverij American Media) in Boca Raton, overlijdt op 5 oktober nadat hij miltvuur heeft ingeademd. Drie dagen later wordt Ernesto Blanco (73), werkzaam in de postkamer van American Media, ook in het ziekenhuis opgenomen. Hij is herstellend.

* Tom Brokaw, de nieuwslezer van NBC, is eind september de eerste New Yorker die een miltvuurbrief ontvangt. Zijn medewerkster Erin O'Connor (38) blijkt op 12 oktober een huidbesmetting te hebben, maar herstelt. Het zeven maanden oude zoontje van een medewerkster van ABC News heeft op 15 oktober een huidbesmetting. Ook hij is weer beter. Claire Fletcher (27), assistente van CBS-nieuwslezer Dan Rather, blijkt op 18 oktober besmet via de huid. Ze is weer kerngezond. Ook Johanna Huden (30), verslaggever bij de New York Post, is herstellend. Kathy Nguyen (61), werkzaam in een ziekenhuismagazijn in Manhattan, wordt op 25 oktober met griepachtige verschijnselen opgenomen. Ze blijkt miltvuur te hebben ingeademd, hoe en waar is een mysterie. Gisteren overleed ze.

* Tom Daschle, de Democratische leider in de Senaat, krijgt op 15 oktober een miltvuurbrief. Een aantal kantoren van het Congres wordt gesloten. In negentien gebouwen in en bij Washington DC is sindsdien miltvuur aangetroffen. Een van de zwaarste gevallen is het distributiepostkantoor aan Brentwood Road, waar ook de post voor het Congres binnenkomt. Daar werkt Joseph Curzeen (47), die op 22 oktober overlijdt aan ingeademd miltvuur. Zijn collega Thomas Morris (55) treft een dag eerder hetzelfde lot. Leroy Richmond (57) en een andere besteller van dat postkantoor lijden ook aan ingeademd miltvuur. Hun ziektebeeld is nu stabiel. Een laatste longbesmetting is in de postkamer van het State Department vastgesteld. De toestand van de man is stabiel.

* De miltvuurbrieven blijken allemaal in New Jersey te zijn gepost. Op 18 oktober blijkt dat postbesteller Teresa Heller een huidbesmetting heeft, maar zij herstelt. Drie collega's blijken ook via de huid besmet, maar ook met hen gaat het goed. Afgelopen maandag wordt bij een boekhoudster, die vlakbij een van de postkantoren werkt, een huidbesmetting geconstateerd. Zij maakt het goed.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden