Miltvuur / Een massale aanval van vrees

Apotheker Ira Protas heeft de miltvuurpaniek al duidelijk gemerkt in zijn Community Pharmacy in Boca Raton (Florida). Gewoonlijk verkoopt hij zo'n 200 tabletten Ciproflaxocin, een antibioticum tegen miltvuur, per week. Maar afgelopen dinsdag alleen al gingen er 600 van de hand. ,,Er kwam een mevrouw langs die al een buisje had opgehaald bij een andere apotheek. Van mij wilde ze nog een buisje met 100 Cipro voor haarzelf en haar man. Mijn cliënten zijn zenuwachtig en stellen een hoop vragen'', vertelt Protas. ,,Ze begrijpen niet hoe de ziekte wordt verspreid. We hebben te maken met paniek door slechte informatie.''

door Bert van Panhuis

Onrust, paniek, wantrouwen. De Amerikanen zijn opgeschrikt door de miltvuurgevallen bij het uitgeversbedrijf in Florida en lopen naar arts en apotheker. Gisterochtend belde nog een mevrouw uit Arizona naar de presentator van het tv-station C-SPAN met de vraag of miltvuur ook kon worden verspreid via de bladen van de uitgeverij die met miljoenen in supermarkten en kiosken worden verkocht.

Er wordt geen enkel risico meer genomen in Florida. Een paar voorbeelden: In Delray Beach belt de Riverside National Bank of de politie meteen kan komen. Er was een brief zonder afzender bezorgd met het poststempel New Delhi, India. Er blijken wat bouwtekeningen in te zitten. In Fort Lauderdale vliegt de politie met gillende sirene naar het kantoor van het zeilblad Dockwalk. Er ligt daar een brief met een Saoedische afzender. In de envelop zit een cheque van 75 dollar voor een abonnement van drie jaar.

Poeder is ook verdacht sinds de FBI meldde dat bij uitgever American Media in Boca Raton een week voor de aanslagen van 11 september een pakje werd bezorgd met zeepachtig wit poeder. Alle werknemers van een bank en een advocatenkantoor in Naples (Florida) worden afgezonderd als er een wit poeder zit op post die door een particuliere koerier is bezorgd. De werknemers moeten zich uitkleden en worden door de brandweer schoongespoten. De post wordt naar een FBI-laboratorium in Tampa gevlogen. Conclusie: een onschadelijk poeder.

,,Ik kan de inhoud van een pakje Canderel laten vallen en het hele gebouw wordt geëvacueerd'', zegt Ken Pineau van het bureau voor noodtoestanden in Naples. De autoriteiten nemen geen enkel risico en lopen bij ieder alarm de procedures door die in het zakboekje staan. En dus komen ze in beschermende pakken naar een man in Melbourne (Florida), die klaagt over ademhalingsproblemen en zegt twee maanden geleden een pakketje met een wit poeder te hebben ontvangen. Het is slechts een ontsteking van de luchtwegen, blijkt in het ziekenhuis. ,,We hebben duidelijk te maken met een massale aanval van vrees'', zegt Drew Pelton van de brandweer in Fort Lauderdale. Er waait een lege computerdoos weg uit een tuin en die komt bij iemand op de stoep terecht. De bewoner doet open en denkt: Ik verwacht helemaal geen pakket. Paniek. Ja, zegt Lynn Appleton, een sociologie-professor in Boca Raton, er zijn aanslagen geweest en sindsdien voelen we ons overal bedreigd. En die vrees is helemaal begrijpelijk als de overheid zegt nog meer terreur te verwachten.

Overal is schichtigheid te zien, van Covington (Kentucky) tot Lincoln (Nebraska), plaatsen waar ze nog nooit een terrorist in het gezicht hebben gekeken. Maar ook in Washington, waar iedereen gewend is aan bewaking en beveiliging. Neem afgelopen dinsdagmiddag: Kenneth Ranger, een psychisch verwarde jongeman, schiet in een buitenwijk van de hoofdstad niet alleen op een metro-beambte, maar begint in een van de treinwagens ook een onbekende vloeistof rond te sproeien. De man wordt aangehouden maar de trein rijdt echter verder en passeert nog elf stations, waar mensen worden in- en uitgelaten. Dan halen de autoriteiten de trein in paniek van de lijn af. Alle vijftien metromedewerkers en agenten, die betrokken zijn bij het incident én Ranger worden schoongespoten met water, waaraan een bleekmiddel is toegevoegd. Metrostation South Avenue is inmiddels afgesloten en omsingeld door medewerkers van de GG en GD, metropolitie en agenten van de FBI. Als de vloeistof is onderzocht blijkt het tapijtreiniger te zijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden