Milram en Astana in het nauw, Kroon weigert charter te tekenen / Jaksche bekent tien jaar doping

De Duitse wielrenner Jörg Jaksche (30) heeft tien jaar bloeddoping toegegeven. Ook de Milram-ploeg wordt verder in het nauw gedreven.

Een behandeling door de Spaanse arts Eufemiano Fuentes was volgens Jörg Jaksche vergelijkbaar met het verversen van de olie van de auto. De Duitser is de eerste wielrenner die officieel toegeeft dat hij door Fuentes van doping is voorzien. Jaksche vertelt vandaag in het weekblad Der Spiegel uitgebreid over de illegale praktijken waaraan hij sinds 1997 heeft meegedaan.

De ex-winnaar van Parijs-Nice (2004) en Tirreno-Adriatico (2006) haalt in het interview hard uit naar ex-ploegleiders. Hij verklaart dat ploegleider Walter Godefroot bij Telekom (1998-2000) volledig op de hoogte was van doping. Bovendien had zijn ploegleider bij Polti, Gianluigi Stanga, hem in 1997 voor het eerst kennis laten maken met het verboden middel epo. Naar aanleiding van deze uitlatingen moet de Italiaan Stanga zich vandaag melden bij de bazen van het Duitse melkconcern Milram. Stanga is daar nu in dienst als ploegleider.

De Milram-ploeg werd recent al onaangenaam getroffen door de bekentenis van Erik Zabel. Vandaag zal mogelijk ook meer duidelijk worden over het lot van die andere topsprinter van Milram voor de komende Tour, Alessandro Petacchi. Bij hem is in de Giro een te hoge concentratie salbutamol in de urine aangetroffen. Petacchi zegt het middel om medische redenen nodig te hebben. Vandaag wordt hij gehoord door het Italiaans Olympisch Comité (Coni).

Ondertussen doet de Astana-formatie alle moeite om het verdachte imago nog vóór de Tour op te poetsen. Gisteren zette het de Italiaan Eddy Mazzoleni op non-actief. Hij wordt door het Coni verdacht van doping. Vorige week moest Astana al de Duitser Matthias Kessler op non-actief zetten, omdat hij bij een onverwachte controle teveel testosteron in zijn urine had. Astana-kopman Aleksandre Vinokoerov gaf afgelopen weekend toe dat hij sinds anderhalf jaar samenwerkt met de omstreden Italiaanse dokter Michele Ferrari. Vinokoerov komt nu met zijn ’onthulling’ om tijdens de Tour daarover geen heisa te hebben. De Kazakse Tourfavoriet verklaart louter om trainingstechnische redenen met Ferrari te werken, net zoals Lance Armstrong dat in het verleden deed.

Overigens tekende Vinokoerov gisteren na de Kazakse kampioenschappen de antidopingverklaring van de UCI. Dat deden ook zijn ploegmaten Iglinski en Kasjetsjkin. Die waren gisteravond nog niet bij de UCI binnen. In totaal 212 renners hebben nu getekend, en dus ondermeer ingestemd met het terugbetalen van een jaarsalaris bij bewezen doping.

Karsten Kroon weigert vooralsnog te tekenen. De renner van CSC noemde gisteren bij het NK in Maastricht de hele actie ’een mediastunt van de UCI’. De ploeggenoten van Kroon weigeren voorlopig ook het document te signeren. „Het rammelt juridisch aan alle kanten”, meent Kroon. „Elke rechtenstudent zal er om lachen. Ik denk dat geen renner dit graag heeft getekend, maar ze zijn allemaal onder druk gezet. Ik zal hierdoor wel in de problemen komen, dat zit er wel in.”

Kroon zal zijn verzet echter niet tot het bittere eind volhouden. „Als ik de enige renner ben die niet tekent, heeft het ook geen zin. Maar ik vind het belachelijk dat ze je een jaarsalaris willen afnemen bij een positieve controle. Je kunt ook positief zijn door een vervuild voedingssupplement.” Dat de buitenwereld het verdacht kan vinden dat Kroon niet wil tekenen, interesseert hem niet. „Het gaat mij erom dat dit geen oplossing is. Houd gewoon goede controles, zoals bij CSC, waar ik dit jaar al zestien keer ben getest.”

In de Tour, die zaterdag in Londen begint, mogen van de organisatie alleen renners starten die het charter getekend hebben, en dus ook verklaren zich niet met doping in te laten. Kroon kan zijn verzet nog even volhouden, omdat hij door CSC-ploegleider Bjarne Riis niet is opgenomen in de selectie voor de Tour.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden