’Milosevic was veel te ziek’

Het proces tegen de Joegoslavische ex-president Slobodan Milosevic, dat begin dit jaar door zijn overlijden tot een einde kwam, was oneerlijk. Het had bovendien allang moeten worden stilgelegd omdat Milosevic veel te ziek was om terecht te staan voor het Haagse Joegoslavië-tribunaal.

door Nicole Lucas en Gertie Schouten

De Britse jurist Steven Kay, die nauw bij de rechtszaak betrokken was, zegt dat vandaag in Trouw. Zijn harde kritiek op Milosevic’ berechting bij het Joegoslavië-tribunaal is opmerkelijk, omdat Kay in 2001 juist werd aangesteld als neutrale ’vriend van het hof’ om erop toe te zien dat het proces eerlijk zou verlopen. Dat werd nodig geacht omdat Milosevic weigerde het Joegoslavië-tribunaal te erkennen. Later was Kay ook advocaat van Milosevic.

Volgens Kay was er op de zittingen weinig aan te merken, maar was het proces oneerlijk door het gigantische pakket van misdaden in Bosnië, Kroatië en Kosovo waarvan Milosevic werd beschuldigd. „Geen advocatenteam was ooit in staat geweest om beschuldigingen van deze omvang te weerleggen. Daarvoor had je de steun van een staat nodig gehad.” Volgens Kay had de rechtszaak nooit zolang mogen doorgaan vanwege Milosevic’ slechte gezondheid. Hij had hartproblemen en een veel te hoge bloeddruk. „Ik heb tijdens het proces herhaaldelijk gezegd dat Milosevic te ziek was om berecht te worden. Hij is gestorven, dus ik denk dat ik gelijk had.”

Volgens de Britse jurist waren er – ondanks Milosevic’ afwijzing van het Joegoslavië-tribunaal –veel nauwere contacten tussen de oud-president en de ’vrienden van het hof’ – naast Kay ook de Haagse strafpleiter Wladimiroff en de Servische advocaat Tapuskovic – dan tot nu toe werd aangenomen. In feite, stelt Kay, erkende Milosevic het tribunaal daarmee wel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden