Milosevic schuwt geen middel

De auteur is publicist.

ELS DE GROEN

De innige samenwerking tussen Servie en het leger hangt samen met het feit dat 95 procent van de officieren uit Serviers bestaat. Dienstplichtige niet-Serviers ontvluchten steeds vaker het land (eigenlijk het leger) zodat het woord 'federaal' steeds duidelijker alleen maar een dekmantel is.

Servie heeft geen grondstoffen, geen welvaart, maar wel een leger. Dat is geen toevallig gegeven, maar de uitkomst van de gehaaide politiek van Milosevic. Milosevic heeft zijn macht in de afgelopen tien jaar stap voor stap uitgebreid, daarbij geen middel schuwend. In Kosovo zijn zelfs gifgassen tegen scholieren gebruikt waardoor achtduizend kinderen in ziekenhuizen beland zijn. Intellectuelen werden weggepest of ontslagen, eigen media werden verboden en de voertaal werd Servokroatisch met het cyrillisch als schrijfvorm.

Verzet tegen die onderdrukking is, ook in Macedonie en Bosnie-Hercegowina, een hachelijke onderneming, omdat ongewapende burgers tegenover het leger staan, eventueel versterkt met plaatselijke Servische minderheden. In zo'n sfeer ontstaan volksmilities, die door hun niet-officiele karakter en uitingen van wreedheid al gauw het stempel van etnische extremisten krijgen.

Sonja Licht en Mient Jan Faber verklaren de bloedige chaos door te stellen dat veel gebieden nog niet rijp voor zelfbestuur zijn en een externe autoriteit nodig hebben. Volgens mij hebben ze er een te veel: Milosovic. De opkomst van een fascistische dictatuur in Servie is niet iets dat dreigt te gebeuren, zoals de auteurs schrijven, maar dat eind jaren tachtig al zijn beslag heeft gekregen.

Als Bosniers, Albanezen, Kroaten en Macedoniers hulp van buiten bepleiten, doen ze dat niet omdat ze nog niet rijp voor zelfbestuur zouden zijn, maar juist omdat ze dat wel zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden