Miljonair wil grootste boer ter wereld worden

null Beeld anp
Beeld anp

Het is op zijn minst een opmerkelijke carrièreswitch. Miljonair Kees Koolen vergaarde een fortuin als mede-oprichter van Booking.com, maar sinds hij het bedrijf begin dit jaar verliet is hij naar eigen zeggen van plan de 'grootste boer ter wereld' te worden. Onlangs heeft hij in de Achterhoek een vergunning aangevraagd voor de bouw van de grootste boerderij van Nederland.

Gabriella Codonesu

Koolen, die naast boer ook een fervent rally-rijder is, pakt het meteen goed aan in Gelderland. Hij wil aan de slag met 1445 koeien. Ter vergelijking: een gemiddeld Nederlands veebedrijf telt zo'n 85 koeien. De megastal moet komen de staan in Wichmond, een dorp met zo'n 600 inwoners. De bewoners van het dorp zijn enigszins ongerust over de plannen, schrijft de Gelderlander, maar het provinciebestuur ziet vooralsnog geen bezwaar tegen de bouw van de boerderij.

Koolen hield miljoenen over aan zijn website Booking.com, hij is steevast te vinden in jaarlijkse de Quote 500-lijst. Na zijn vertrek bij de internetonderneming investeerde hij voornamelijk in bedrijven. Toch is het agrarische leven altijd een grote passie geweest voor Koolen, wiens vader ook boer was.

1 miljoen liter melk per dag
Ook over de grens is Koolen inmiddels druk bezig met zijn boerderijenplan. Eerder dit jaar kocht hij een stuk land in Brazilië om er de grootste melkfabriek ter wereld te bouwen. Hij kocht zo'n 31 duizend hectare land in de plaats Jaborandi in het zuidoosten van Brazilië. De bedoeling is dat daar straks zo'n hondderduizend koeien op kunnen grazen die elke dag één miljoen melk moeten afleveren. Op termijn wil Koolen dit opschroeven naar maar liefst vier miljoen liter melk per dag.

Het exacte bedrag dat Koolen heeft neergelegd voor de enorme onderneming is niet bekend. Gespeculeerd wordt dat het ergens tussen de 500 miljoen en 1,2 miljard moet liggen. De Braziliaanse fabriek moet eind 2016 haar deuren openen, maar Koolen heeft al plannen voor verdere uitbreiding ervan. Via zijn eigen LinkedIn-pagina is hij nog op zoek naar personeel met kennis van zuivelproductie, melk en melkpoeder.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden