Miljonair spéélt echt met geld

SOESTDUINEN - Een aardige tip voor thuis: “Neem een paar flinke stapels duizend-guldenbriefjes. Leg op elke stapel een gouden kogel, zodat de randen een beetje opkrullen en het nog meer lijkt. Kíjk naar het geld, pak het beet, spéél ermee. Echt waar, niets is leuker.”

Multimiljonair Bodo Schüfer is gek op geld, en daar komt hij rond voor uit. Niets mooiers dan bankbiljetten knisperend door je vingers laten gaan, in de wetenschap dat ze van jou zijn. Bezwaren als zou dit spelletje om praktische redenen niet voor iedereen zijn weggelegd, wijst Schüfer resoluut van de hand. De zich 'Europa's money coach' noemende Duitser houdt het publiek op zijn seminars voor dat 'de kortste weg naar financiële onafhankelijkheid' voor iedereen open ligt.

“Eigenlijk zijn we allemaal te rijk”, zegt Schüfer tegen het publiek dat op deze vrije zaterdag naar een conferentie-oord in Soestduinen is gekomen. “We kunnen voorzien in onze eerste levensbehoeften en ontberen dus een reden om rijk te moéten worden. Daarom heb je een coach nodig die je regelmatig een schop onder je kont geeft. Iemand die het al heeft gemaakt, een miljonair.”

Volgens Schüfer lijken de meeste miljonairs meer op Dagobert Duck dan mensen denken. “Ze houden niet van creditcards, maar willen cash. En ze zijn opvallend zuinig. Maar het belangrijkste is dat ze blaken van zelfrespect. Als je 'gewone' mensen vraagt of ze redenen kunnen geven waarom ze eigenlijk obsceen veel geld zouden moeten verdienen, wordt het meestal stil. Maar een miljonair somt de argumenten moeiteloos op.”

De 36-jarige Schüfer, financieel onafhankelijk geworden op zijn dertigste, neemt zichzelf breed lachend als voorbeeld, verwijzend naar de kleine 600 gulden die elk van de honderd deelnemers voor dit dagje peptalk heeft neergeteld. De man gaat steevast gekleed in een conservatief driedelig pak. Je succesvol gedragen, succesvol uit je ogen kijken, vergroot de kans het ook te worden, is de boodschap. Maar hij heeft ook een aantal praktische aanwijzigingen.

“Hoeveel kapitaal je vergaart, hangt niet af van je inkomen, maar van dat wat je spaart”, zegt Schüfer. Volgens hem is het zaak om elke maand tenminste tien procent van het inkomen opzij te leggen om te sparen en te beleggen. “Moeilijk? Onzin. Iedereen kan dat”, zegt hij. “Plak een briefje in je portemonnee met de tekst: Is dit echt nodig? In veel gevallen zul je aan de kassa rechtsomkeert maken.”

Het gespaarde geld is de motor van de 'money machine' die volgens Schüfer automatisch gaat draaien zodra het geld is belegd. Hij raadt zijn gehoor aan om voortaan altijd een biljet van duizend gulden op zak te steken. Niet om te besteden, maar om je rijk te voelen. “Klinkt gek, maar het werkt.” Schüfer glundert als hij vertelt dat hij in verscheidene steden bankkluisjes heeft gehuurd waarin de bankbiljetten hoog zijn opgetast. “Dat geeft mij een band met zo'n stad. Ik rijd regelmatig naar een van de banken om even met mijn geld te spelen. Daarna kan ik er weer helemaal tegenaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden