Miljoenensubsidie voor restauratie abdij

DIEPENVEEN (ANP) - Voor de restauratie van abdij Sion in Diepenveen stelt de provincie Overijssel 2,7 miljoen euro beschikbaar. Het geld komt uit een potje om een impuls te geven aan de bouwsector, meldde de provincie donderdag in Heino.

ANP

De abdij bij Deventer is het meest noordelijk gelegen van vijf bewoonde mannenkloosters in ons land. Nog voor de zomer was al een eerste deel van de omvangrijke restauratie van het complex afgerond. De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurwetenschappen en Monumenten (RACM) had daar 719.000 euro voor beschikbaar gesteld.

Het complex stamt uit 1890 en heeft onder meer te kampen met lekkages. De jarenlange restauratie zal in vijf fasen uitgevoerd worden. De totale opknapbeurt kost circa 4,5 miljoen euro.

De provincie Overijssel stelt in totaal 9,8 miljoen euro beschikbaar voor het restaureren van tien rijksmonumenten. Na de abdij gaat het hoogste bedrag (1,3 miljoen euro) naar het opknappen van de Buitenkerk in Kampen. Deze kerk uit 1364 kampt onder meer scheuren in muren en met pleisterwerk dat van het plafond naar beneden valt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden