Vijf vragen

Miljoenenstrop voor PSV dreigde al in 2011

Het Philips Stadion in Eindhoven. Beeld ANP XTRA
Het Philips Stadion in Eindhoven.Beeld ANP XTRA

De voorlopige conclusie van de Europese Commissie luidt dat PSV ongeoorloofde staatssteun heeft ontvangen. De Eindhovenaren reageren verbaasd. Onterecht: twee jaar geleden bleek al dat de constructie met de gemeente als 'marktpartij' niet deugde. Vijf vragen over de staatssteun aan de Eindhovense voetbalclub.

1. Waarom zou de staatssteun 'ongeoorloofd' zijn?
De Europese Commissie stelt dat de gemeente zich in 2011 niet als een 'commerciële partij' heeft gedragen bij de verkoop van de grond onder het Philips-stadion. Simpel gezegd: PSV sloot deze deal met de gemeente juist omdat de club via normale marktpartijen nooit onder deze voorwaarden dit geld zou kunnen binnenhalen. Een commerciële bank zou deze deal waarschijnlijk niet hebben gesloten omdat het niets of zeer weinig oplevert.

2. Heeft de gemeente dan te veel voor de grond betaald aan PSV?
Een onafhankelijk taxateur bepaalde de waarde van de grond onder het stadion en het trainingscomplex op 48,4 miljoen euro. Vervolgens verkocht PSV de grond voor dit bedrag aan de gemeente Eindhoven. De verkoopprijs zou daarmee 'marktconform' moeten zijn. De klacht van de Europese Commissie slaat echter niet alleen op de verkoop, maar ook op de verkoopvoorwaarden. De gemeente verhuurt sinds 2011 de grond onder het stadion weer aan PSV, in de vorm van erfpacht. Om een lang verhaal kort te maken: bij de berekening van erfpacht wordt een te laag rentepercentage gebruikt. Een 'commerciële' marktpartij zou een hoger percentage rekenen voor het risico dat een lening aan PSV met zich meebrengt.

PSV verkeerde destijds in financiële problemen: zonder de 48 miljoen euro zou het een negatief eigen vermogen van 4 miljoen op de balans hebben staan. De econoom Frank Kalshoven berekende dat PSV door de deal met de gemeente een voordeel van 1,2 miljoen euro per jaar kreeg. Daarmee zou de club volgens de Europese Commissie bevoordeeld zijn.

3. Waarom was dit in 2011 geen onderwerp van controverse?
Er verschenen toen in de media verschillende artikelen over waarom de constructie wel degelijk 'ongeoorloofde staatssteun' was. De kritiek richtte zich onder andere op de erfpacht. De Groene Amsterdammer stelde een onderzoek in en concludeerde dat eenmaal investeren gelijk staat aan het passeren van een point of no return. Een gemeente laat hierna een voetbalclub niet meer failliet gaan. "De gemeente wordt moreel en financieel belanghebbende en zit vast."

4. Wat is de reactie van de gemeente Eindhoven en PSV op de voorlopige conclusie van de Europese Commissie?
De gemeente Eindhoven gaat naar de Europese rechter in Luxemburg en vindt het besluit en de werkwijze van de Europese Commissie 'prematuur, juridisch niet juist en onzorgvuldig'. Volgens de Europese Commissie is deze stap naar de rechter voorbarig omdat het nog niet (definitief) heeft besloten of de overeenkomst illegale staatssteun was. PSV vertrouwt erop dat de deal met de gemeente Eindhoven op de juiste manier tot stand kwam en kan zich volledig vinden in de stap naar de rechter.

5. Heeft PSV de middelen om het geld terug te betalen?
De Europese Commissie kan geen boete opleggen en zou dus in één keer 48 miljoen euro terugbetaling (aan de gemeente Eindhoven) kunnen eisen. De jaarlijkse begroting van PSV bedraagt zo'n 60 miljoen euro. Wanneer het in één keer 48 miljoen zou moeten terugbetalen, gaat de club zonder verdere hulp waarschijnlijk failliet. In dit geval springt de gemeente dan waarschijnlijk bij voor een nieuwe lening aan de voetbalclub. Algemeen directeur Tiny Sanders gaf in het Eindhovens Dagblad aan zich geen grote zorgen te maken. "We zullen dan een nieuwe lening afsluiten en mogelijk per jaar een paar ton extra kwijt zijn. Dat kan PSV beslist dragen."

Enkele jaren terug verkocht PSV al de parkeerruimte voor enkele miljoenen. Ook dit waren eenmalige inkomsten voor (tijdelijke) extra financiële armslag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden