Miljoenenstad Goma in Congo wordt voorbereid op ebola

Verplegers repareren een behandeltent tegen ebola nadat de kliniek in Butembo in maart was aangevallen.  
 Beeld AFP
Verplegers repareren een behandeltent tegen ebola nadat de kliniek in Butembo in maart was aangevallen.Beeld AFP

Ebola-besmettingen in Congo nemen razendsnel toe. Artsen zonder Grenzen vreest dat de dodelijke ziekte kan overslaan naar de grote stad Goma.

Erik van Zwam

Artsen zonder Grenzen in de Democratische Republiek Congo (DRC) bereidt zich voor op de verspreiding van ebola naar de stad Goma, met 1,6 miljoen inwoners. “Het zou een dramatisch scenario zijn”, zegt Ronald Kremer, gezondheidsadviseur van de organisatie en al vijf jaar werkzaam in het land.

De noodzaak om het vizier op Goma te richten vloeit voort uit de explosieve toename van ebolabesmettingen: op maandag 27 nieuwe gevallen en in een week 126. Een triest record voor de DRC. Het epicentrum van de ebola-uitbraak ligt in de provincie Noord-Kivu. Goma, aan de grens met Burundi, ligt in het zuidelijkste puntje van Noord-Kivu op 200 kilometer afstand.

Brandhaarden

“We hebben een ebolabehandelcentrum ingericht in een van de ziekenhuizen in Goma. We trainen personeel op het herkennen van mensen die besmet zijn.” Kremer was twee weken in Nederland en gaat zaterdag terug om de bescherming van Goma mede ter hand te nemen namens Artsen zonder Grenzen (AzG). De hulporganisatie werkt nauw samen met de Wereldgezondheidsorganisaties WHO en de Congolese overheid.

“We brengen de risicowijken van Goma nu in kaart. Welke wegen uit het noorden, vanuit Butembo, komen binnen in Goma? Wat zijn dichtbevolkte buurten waar leden van de Nande-stam wonen?” De Nande wonen in de brandhaarden van de ebola-uitbraak en hebben de meeste risico besmet te raken.

Natuurdokters

Wantrouwen van de lokale bevolking is op het moment het grootste obstakel om de epidemie onder controle te krijgen. Diverse rebellengroepen ontkennen het bestaan van ebola. Klinieken waar patiënten met ebola worden behandeld zijn de afgelopen maanden doelwit geweest van brandstichting en van aanvallen met kapmessen en automatische wapens.

Zelfs de kersverse president Felix Tshisekedi moest eraan te pas komen met een officiële verklaring dat ebola geen verzonnen ziekte is en dat besmette mensen eraan doodgaan als ze zich niet op tijd laten behandelen.

Het probleem met de Nande is, volgens Kremer dat zij geen buitenstaanders dulden. “We zoeken nu contact met medicijnmannen van de stam, die in whatsapp-groepen met elkaar in contact staan. Als iemand ziek wordt gaat die meestal niet naar een ebola-behandelkliniek of een ziekenhuis, maar naar de lokale medicijnman.” Met die Nande-natuurdokters wil AzG samenwerken om zo ebola- gevallen in een vroeg stadium te kunnen lokaliseren en contact via Whats­app kan daarbij helpen.

Door het wantrouwen is Artsen zonder Grenzen vaak te laat. “Een patiënt is dan al thuis aan ebola overleden. Hoe hij de ziekte heeft opgelopen is in dat geval heel moeilijk te achterhalen”, zegt Kremer. Sinds augustus vorig jaar zijn bijna 900 mensen aan ebola overleden.

Lees ook:

Wantrouwende Congolezen branden ebolaklinieken plat.

Aanvallen op ebolaklinieken in Congo nopen Artsen zonder Grenzen om te stoppen met het werk in het hart van de ebola-epidemie.

Geruchten over besmettingen in klinieken belemmeren de stijd tegen ebola in Congo.

Een goede preventieve medische aanpak van ebola in Congo loopt spaak. Met als gevolg meer besmettingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden