Miljoenensof voor 150 Nederlandse investeerders

Zeker 26 miljoen euro lijkt verdwenen in recyclingbedrijf voor banden dat nooit draaide

VAN ONZE VERSLAGGEVERS

Een groep van zo'n 150 particuliere Nederlandse investeerders en het ooit succesvolle hedgefonds GO Capital lijken tientallen miljoenen te hebben verloren op een ambitieus investeringsproject. Het idee - het milieuvriendelijk verwerken van gebruikte autobanden - wordt inmiddels door meerdere bedrijven ruimschoots toegepast. Maar uitgerekend de onderneming waarin de Nederlandse investeerders geld staken, heeft nog geen band verwerkt. Mogelijk zijn zij hun volledige inleg kwijt, blijkt uit onderzoek van Trouw en het FD naar gegevens uit de zogeheten Panama Papers.

De investeerders komen voornamelijk uit Twente, Drenthe en het gebied rond de stad Groningen. Sinds 2005 staken zij gezamenlijk minstens 30 miljoen dollar (26 miljoen euro) in het bedrijf CBp Carbon Industries.

Ook hedgefonds GO Capital stopte sinds 2006 in totaal ruim 35 miljoen in het bedrijf. Dat geld moet gebruikt worden om gebruikte autobanden via een nieuwe technologie te recyclen. Maar na ruim tien jaar lijkt het project een stille dood gestorven, en het geld verdwenen. Ondertussen zijn er meerdere bedrijven die de techniek wereldwijd succesvol toepassen.

CBp werd opgericht door de Amerikaanse ingenieur en uitvinder John Fader, samen met de Canadees John Novak. In Nederland speelt oud-bankier Wim Kemperink een centrale rol bij het werven van investeerders. Vrijwel alle Nederlandse beleggers, die door Trouw en het FD zijn benaderd, zijn via Kemperink in het project gestapt. Hij was tevens financieel directeur van CBp tot mei 2008. In 2009 verliet Fader het bedrijf, omdat er van het uitbouwen van zijn techniek naar eigen zeggen weinig terecht komt.

CBp Carbon Industries bestaat al jaren niet meer. Na een mislukte fusie met het Canadese bedrijf Hunt Global Resources vond in 2012 een doorstart plaats via een bedrijf op de Britse Maagdeneilanden, genaamd Carbon Green Renewables.

Dat bedrijf is op de Maagdeneilanden gevestigd door de Panamese juridisch dienstverlener Mossack Fonseca (MF). Met het uitlekken van de administratie van MF - de Panama Papers - zijn ook de namen van zo'n tachtig investeerders opgedoken die als aandeelhouder staan geregistreerd.

Uit onderzoek van Trouw en het FD blijkt dat dit ongeveer de helft van de oorspronkelijke investeerders betreft. Zij gingen in 2012 in op een aanbod van John Novak om nog eens enkele tonnen te investeren. In ruil daarvoor zijn de Nederlanders gezamenlijk voor bijna een kwart eigenaar van het bedrijf op de Maagdeneilanden, waarvan niet duidelijk is wat het precies waard is. John Novak bezit zelf meer dan de helft van het bedrijf.

Beleggers die Trouw en het FD gesproken hebben zeggen nog regelmatig berichten te krijgen van Novak over een aanstaande verkoop van het bedrijf. Zij hopen zo nog een deel van hun investering terug te krijgen.

De overige beleggers zijn in 2012 afgehaakt. Een aantal van hen heeft zich verenigd in de stichting Carbon Claim, die zegt voor de belangen van gedupeerde investeerders op te komen. De stichting wil niet ingaan op vragen die Trouw en het FD hun voorleggen.

DE VERDIEPING 4|5

De miljoenen zijn verdwenen, oude banden zijn er nog

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden