Update

Miljoenenschade landbouw door extreem grote hagel

Brandweerlieden halen in Maastricht een boom weg die door het noodweer is omgevallen. Beeld anp

Landbouworganisatie LTO Nederland roept het kabinet op boeren en tuinders in het zuidoosten van het land te hulp te schieten. Het noodweer van afgelopen nacht heeft voor vele tientallen miljoenen euro's schade aangericht. De Brabantse landbouworganisatie ZLTO schat de schade zelfs op minstens 100 miljoen euro.

Duizenden hectares aan land- en tuinbouwgewassen kunnen als verloren worden beschouwd. "Niet alleen gewassen zijn verloren gegaan. Er is ook sprake van enorme schade aan kassen, stallen en loodsen'', aldus LTO-voorzitter Albert Jan Maat vanmiddag. "Er zijn op sommige plekken hagelstenen zo groot als tennisballen naar beneden gekomen. Het lijkt wel een oorlogsgebied.''

De Brabantse landbouworganisatie ZLTO rekent ook schade aan bijvoorbeeld woningen mee. De nieuwe strop komt bovenop de schade die boeren en tuinders de afgelopen weken al hadden geleden door overvloedige regenval.

Maandag gaat de boerenorganisatie om de tafel met verzekeraars om de schade te inventariseren. Nu is evenwel al duidelijk dat een belangrijk deel van de schade niet gedekt is. Daar mogen de getroffen landbouwers in Limburg, Brabant en Gelderland niet alleen voor opdraaien, vindt LTO. "Er is hier geen sprake meer van een normaal bedrijfsrisico, daarvoor waren de weersomstandigheden te uitzonderlijk'', zei Maat. Het klimaat verandert, het weer wordt extremer. De consequenties daarvan mogen niet eenzijdig op het bordje van agrariërs terechtkomen.''

Tennissballen
In Limburg werd donderdagavond veel schade aangericht door hagelbuien waarbij hagelstenen vielen ter grootte van tennisballen. De hagel viel tijdens een supercel, het zwaarste type onweersbui dat kan voorkomen.

"Het waren geen hagelstenen meer, maar echte ijsballen", zei een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars eerder vandaag. "Dat ze zo groot waren is echt uitzonderlijk, dat maken we zelden mee. Volgens sommigen leken de hagelbuien wel mortiervuur. Auto's zijn veranderd in poffertjespannen en veel daken en dakramen zijn gesneuveld".

In de nacht van woensdag op donderdag ontstond in de Randstad al een schade van zeker 20 miljoen euro door overvloedige regenval. Eenzelfde schadebedrag voorzag het Verbond van Verzekeraars vorige week al door noodweer in Limburg en Brabant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden