Prinsjesdag

Miljoenennota: 'Internationale onzekerheid schadelijk voor onze economie'

Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.  Beeld ANP
Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP

Minister Wopke Hoekstra van financiën ziet grote risico’s opdoemen voor de Nederlandse economie en daarmee voor de overheidsfinanciën. In de Miljoenennota die hij dinsdag, op Prinsjesdag, aan de Kamer zal aanbieden, schrijft Hoekstra dat Nederland last heeft van internationale onzekerheid.

Lex Oomkes en Bart Zuidervaart

“Handelsconflicten, geopolitieke spanningen en de brexit kunnen de export drukken, de boodschappen duurder maken en leiden tot schade voor Nederlandse bedrijven (...) Huishoudens en bedrijven blijven kwetsbaar voor financiële schokken.”

In de Miljoenennota, in handen van Trouw, stelt Hoekstra dat het kabinet oog houdt voor de risico’s, maar wordt er geen specifiek beleid aangekondigd, anders dan 93 miljoen euro die wordt uitgetrokken voor de douane en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit met het oog op de brexit. Het kabinet kondigde al aan daarvoor geld te willen vrijmaken.

Minder aantrekkelijk

De Nederlandse economie, zo voorspelt Hoekstra, zal in 2019 met 2,6 procent groeien. Daarmee komt ook ruimte voor de al in het regeerakkoord aangekondigde investeringen. Voor onderwijs, onderzoek en innovatie trekt het kabinet 1,9 miljard euro uit. Defensie krijgt er 1,2 miljard euro bij en voor investeringen in de infrastructuur ligt één miljard extra klaar. Voor veiligheid trekt het kabinet een half miljard extra uit.

Belastingmaatregelen als de hogere milieubelasting, het verhogen van het lage btw-tarief naar 9 procent en meer vennootschapsbelasting brengen in 2019 ruim vier miljard euro extra in het laatje. Daar staat onder meer een verlaging van de loonbelasting tegenover. In 2019 moet de in het regeerakkoord aangekondigde hervorming van de loon- en inkomstenbelasting plaatsvinden. Er blijven twee belastingschijven over en de algemene heffingskorting en de ouderenkorting gaan omhoog. Per saldo dalen de lasten met 0,2 miljard euro.

Tegenover de afgeschafte dividendbelasting voor buitenlandse aandeelhouders staan nieuwe bronheffingen voor bedrijven op rente en royalties. Daarmee wil het kabinet iets doen om Nederland minder aantrekkelijk te maken als vestigingsplaats voor belastingontwijking.

Begrotingsoverschot

Ook in 2019 zijn de zorguitgaven de snelst groeiende post op de overheidsbegroting. “De beheersing van de zorguitgaven blijft daarom ook voor de toekomst een uitdaging”, aldus Hoekstra, die in de Miljoenennota berekent dat het kabinet erin is geslaagd de stijging van de zorguitgaven met 2,2 miljard euro te temperen.

Het besluit om de productie van aardgas af te bouwen kost de schatkist volgend jaar driehonderd miljoen euro. Voor de provincie Groningen wordt honderd miljoen euro vrijgemaakt voor investeringen.

Hoekstra verwacht een begrotingsoverschot van één procent. De verwachte economische groei van 2,6 procent ligt iets hoger dan het Centraal Planbureau vorig maand berekende. Dit leidt al met al tot een spectaculaire daling van de overheidsschuld. Die komt in 2019 uit op 49,6 procent, ruim onder de door het Europese stabiliteitspact voorgeschreven maximum van zestig procent. Maar nog wel hoger dan de overheidsschuld bij het begin van de kredietcrisis (43,1 procent) zaterdag exact tien jaar geleden toen de Amerikaanse bank Lehman Brothers omviel.

Lees ook:

Akkoord over begroting: bedrijfsleven betaalt zelf tegenvaller dividendbelasting

De honderden miljoen euro’s die het kabinet moet vinden om de afschaffing van de dividendbelasting te dekken, moeten worden opgehoest door het bedrijfsleven zelf. Het kabinet bereikte daarover en over de rest van de begroting en het belastingplan voor 2019 een akkoord.

Prinsjesdag komt eraan: koop geen nieuw hoedje maar ruil

Niet alleen de textielindustrie zelf, ook de consument kan werken aan verduurzaming, vindt Heske Verburg, directeur van Solidaridad Europa dat zich richt op wereldwijde verduurzaming.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden