Miljoenennota 2003

Moe van Paars, hebben de kiezers een einde gemaakt aan de samenwerking tussen PvdA, D66 en VVD. Op 22 juli trad de nieuwe coalitie van CDA, LPF en VVD aan. Het CDA, en meer nog de van haar leider ontroofde LPF hebben in verkiezingstijd beloofd een verstikkende politieke cultuur in te ruilen voor een open systeem waarin de wensen en zorgen van de burgers uitgangspunt zijn.

De nieuwe coalitie heeft met die beloftes goed aangevoeld wat er onder het volk leeft, betoogt Trouw-commentator Hans Goslinga op deze pagina. De columnisten Bas Heijne (pagina...), Pamela Hemelrijk (....), Ronald Plasterk (....) en Ephimenco (...) hebben ieder hun eigen kijk op de nieuwe politieke cultuur.

Minister De Geus van sociale zaken heeft uit de verkiezingsuitslag geleerd dat de solidariteit tussen werkenden en uitkeringsgerechtigden onder druk staat. De burger wil dat de regering misbruik van sociale zekerheid hard aanpakt, zegt hij op pagina ....

Minister Hoogervorst van financiën weerspreekt op pagina .... dat hij de economie alleen maar verder in het slop helpt met de torenhoge bezuinigingen op de uitgaven. Hij is ingenomen met de nieuwe coalitie, vooral omdat CDA, LPF en VVD een strenger vreemdelingenbeleid dan Paars voorstaan.

De nieuwe regering heeft ook op tal van beleidsterreinen een breuk met het paarse beleid in het vooruitzicht gesteld. Uit analyses van de verschillende begrotingen van de departementen op de pagina's ..... blijkt dat sommige ministers er beter dan andere in zijn geslaagd het echt anders te gaan doen.

De nieuwe bewindslieden hebben met elkaar gemeen dat zij de beste oplossing voor alle problemen zeggen te hebben. De Vlaamse filosoof Herman de Dijn meent dat de politiek daarmee illusies bij de kiezers wekt, waarmee zij vervalt in de fout die juist de grote onvrede en het ongeduld in de samenleving heeft veroorzaakt. Weg met de idealen, adviseert de conservatieve denker op pagina.... ,,Geniet van wat er is en zet niet de hele tijd de boel op stelten.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden