Miljoenenfraude bij huidenhandel

De eenmansdirectie van Huidenhandel Van Buren in Leeuwarden heeft voor 10 tot 15 miljoen euro gefraudeerd.

Dat heeft curator W. Alderse Baas uit Joure woensdag bekendgemaakt. Het fraudeteam Noord-Nederland gaat in opdracht van het openbaar ministerie in Groningen de zaak strafrechtelijk onderzoeken.

De huidenhandel kreeg vorige week woensdag uitstel van betaling, waarna vrijdag het faillissement is uitgesproken. De 33 werknemers zijn per direct op straat komen te staan. ,,Toen ik de boeken zag wist ik al meteen dat het mis was. Daarom is het faillissement zo snel uitgesproken. Ik kan nu nog niet precies achterhalen hoe groot het bedrag is, de komende twee weken proberen we meer duidelijkheid te krijgen'', aldus Alderse Baas.

De curator wil niet zeggen hoe de fraude gepleegd is en wie de grootste slachtoffers zijn. Wel is duidelijk dat NMB-Heller (debiteuren- en voorraadfinanciering, dochter van ING) met 11 miljoen euro en Rabobank Leeuwarden met 2 miljoen euro de grootste schuldeisers zijn. Van Buren heeft in totaal een schuld van 20 miljoen euro opgebouwd.

Directeur-eigenaar R. van Buren is volgens de curator de spil in de omvangrijke fraude. ,,In de visie van de directie was het kennelijk nodig fraude te plegen om het bedrijf op de been te houden,'' aldus Alderse Baas. De directeur-eigenaar was zelf niet bereikbaar voor commentaar.

Huidenhandel Van Buren is een familiebedrijf uit 1860. De laatste directie was de vijfde generatie die in huiden handelde. De jaaromzet bedroeg de afgelopen jaren 30 miljoen euro. R. van Buren kreeg in 1998 nog de ondernemersprijs van de gemeente Leeuwarden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden