Miljoenenclaim tegen Coberco Zuivelboeren eisen 40 miljoen van eigen coöperatie

ZUTPHEN - De Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) heeft namens 212 leden van de zuivelcooperatie Heino Krause bij de rechtbank in Zutphen een schadeclaim van 40 miljoen gulden ingediend tegen Coberco.

Volgens voorzitter drs. Lakeman van SOBI heeft Coberco de boeren van Heino Krause bedrogen bij de 'gedwongen' fusie van Heino Krause met Coberco in 1991. De leden van Heino Krause stemden destijds in met het opgaan van hun coöperatie in Coberco, omdat Heino Krause niet zelfstandig kon voorbestaan.

Het verlies van de Sallandse zuivelcoöperatie over 1990 zou 22 miljoen gulden hebben bedragen zo hielden Coberco en huisaccountant Moret Ernst & Young de boeren voor, terwijl dat volgens Lakeman in werkelijkheid 'slechts' vijf miljoen gulden was.

Volgens Lakeman werden de verliescijfers 'opgeklopt', omdat Coberco Heino Krause absoluut in handen wilde krijgen om het monopolie in Oost-Nederland te kunnen behouden.

De Heino Krause-leden werden daarvan de dupe; per bedrijf moesten zij gemiddeld een verlies van 189 000 gulden nemen. Dat geld willen de melkveehouders - van de 212 zijn er momenteel nog circa 140 lid van Coberco - nu terug hebben. Deze 140 veeboeren procederen dus feitelijk tegen hun eigen coöperatie.

Heino Krause kwam in de problemen door mismanagement en fraude van de toenmalige directeur. Deze kocht omwille van de melkpoederproduktie veel te dure melk in Duitsland en probeerde dat te maskeren door de melkpoeder te vermengen met het veel goedkopere lactose (melksuiker). Door deze 'voedselvervalsing' heeft Heino Krause ten onrechte ruim 19 miljoen gulden aan exportsubsidies kunnen incasseren, zo heeft SOBI berekend. “Maar het verlies dat werd geleden door de aankoop van te dure buitenlandse melk overtrof de baten uit fraude”, lichtte Lakeman gisteren op een persconferentie toe.

De financiële situatie bij Heino Krause was volgens Lakeman minder dramatisch dan Moret Ernst & Young en Coberco het de veeboeren hebben voorgesteld.

- Vervolg op pagina 7

Lakeman: ook banken bewust misleid VERVOLG VAN PAGINA 1

Volgens SOBI-directeur Lakeman heeft Coberco in feite ook ook de banken bij de benen genomen.

Over 1990 werd een verlies van 22 miljoen gulden gepresenteerd. De Rabobank en Mees Pierson boekten vervolgens 2,5 en 1,5 miljoen gulden af op hun vorderingen op Heino Krause. Lakeman beweert tevens dat Coberco van de fraude heeft afgeweten voordat het met Heino Krause 'fuseerde', maar dat bestuursleden een zwijgplicht kregen opgelegd. De produktschappen Zuivel en Akkerbouw hebben inmiddels 1,9 miljoen gulden teruggevorderd aan ten onrechte verkregen exportsubisidie van Coberco.

Accountant Moret Ernst & Young kreeg al eerder een schadeclaim van 58 miljoen gulden van de Heino Krause-boeren aan de broek. De huisaccountant van de coöperatie wordt verweten de frauduleus opgestelde jaarrekeningen van Heino Krause goed te hebben gekeurd. Lakeman: “Moret wist dat er grote hoeveelheden lactose werden ingekocht door Heino Krause en dan weet iedereen die een beetje thuis is in de zuivelwereld dat er sprake is van fraude.”

Wie er moet betalen, Moret of Coberco, is volgens Lakeman aan de rechter. Volgens een woordvoerder van Coberco staan er aperte onjuistheden in de dagvaarding en ziet men de procedure met vertrouwen tegemoet. Lakeman zegt dat hij en andere door SOBI ingehuurde specialisten inmiddels 6 000 uren aan onderzoek hebben besteed. Voor hem is het te hopen dat de procedure wat oplevert, want hij wordt pas bij succes door de boeren van Heino Krause betaalt. Mocht de rechter een claim van 40 miljoen toewijzen dan krijgt SOBI daarvan 20 procent, zijnde 8 miljoen gulden. Met aftrek van kosten altijd nog de moeite waard. Al verwacht Lakeman wel dat de processen zich tot na het jaar 2000 zullen voortslepen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden