Miljoenenboete Jehovah's Getuigen voor verzwijgen misbruik

Lege banken in een rooms-katholieke kerk in Duitsland. Beeld EPA
Lege banken in een rooms-katholieke kerk in Duitsland.Beeld EPA

De Amerikaanse afdeling van de Jehovah's Getuigen moet 28 miljoen dollar (22 miljoen euro) schadevergoeding betalen vanwege haar betrokkenheid bij seksueel misbruik van een meisje.

Dat heeft de jury van een Californische rechtbank bepaald. De kerk heeft niet voorkomen dat de ontuchtpleger in de buurt kon komen van het negenjarig meisje, ook al wisten oudsten dat hij eerder was veroordeeld. Hij heeft haar, mede door de nalatigheid van de kerk, twee jaar lang kunnen misbruiken.

Tijdens de rechtszaak bleek dat het Wachttoren-genootschap, het kerkverband van Jehovah's Getuigen, in haar beleid heeft opgenomen dat berichten over ontucht niet naar buiten mogen worden gebracht. Zo hoopt het rechtszaken te voorkomen. De strafsom viel mede hoog uit vanwege dat beleid, meldt MSNBC. Meer dan de helft van de vergoeding komt voor de rekening van de ontuchtpleger.

Hoop op beleidswijziging
De aanklaagster, slachtoffer Candace Conti, hoopt dat de rechtszaak ertoe leidt dat het beleid wordt geschrapt en dat de media-aandacht andere misbruikslachtoffers uit Jehovah-kringen aanmoedigt om in de openbaarheid te treden. Verder hoopt ze dat 'het geweld en de zwijgcultuur' niet langer worden verzwegen.

In de Verenigde Staten behoort ongeveer 0,7 procent van de bevolking tot het genootschap. In Nederland telt de Christelijke Gemeente van Jehovah's Getuigen naar eigen zeggen 30 duizend leden.

Omgang met buitenstaanders is taboe, tenzij het prediking aan de deur betreft. Trouw berichtte vorig jaar dat het interne Wachttoren-kerkblad afvalliggen 'geestelijk ziek' noemde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden