Miljoenen voor wijk waar iedereen 'beetje in de shit zit'

Amsterdam-Zuidoost heeft zes nieuwe miljonairs - en mensen die balen dat ze geen lot hadden

Ricardo Jonker is in trance. Het lijkt allemaal wel een sprookje, zegt hij. Eerst was hij platzak en zat hij zonder baan. Nu is hij miljonair en heeft hij bijna twee miljoen euro op zijn rekening. En dat allemaal dankzij zijn postcode 1107 LA en een lot.

Dit is Amsterdam-Zuidoost, de Steenderenstraat. Waar zes jaar geleden een jonge man om het leven kwam door een verdwaalde kogel, voert nu een spoor van gouden confettisnippers door de straat. De platgereden grassprieten, de lege champagneflessen, de confetti, het zijn de getuigen dat de rode heftruck van de Nationale Postcodeloterij hier eergisteren een paar uur haar tent opzette en voor 43,7 miljoen euro aan prijzengeld uitdeelde.

"Iedereen hier zit wel een beetje in de shit", zegt Jonker, die sinds twee jaar in de Steenderenstraat woont, en blij is dat eindelijk eens een niet zo rijke wijk veel geld wint.

Jonker was niet de enige die in de prijzen viel. In zijn straat zijn zeven huishoudens in één klap miljonair geworden. Hun prijzen varieerden tussen de 1.958.965 en 6.328.965 euro, samen goed voor een totaalbedrag van 21,85 miljoen euro. De rest van het prijzengeld - nog altijd een kleine 22 miljoen - wordt verdeeld over de overige deelnemers in postcodegebied 1107.

Bijvoorbeeld bij het echtpaar Dirk (75) en Hennie (80) van Erp. Ze wonen sinds zestien jaar in de Steenderenstraat, maar 'aan de verkeerde kant'.

Prachtig hoor, al die sensatie voor de deur, zegt Dirk, die al jaren met één lot meespeelt in de Postcodeloterij. Hennie rekent op ongeveer 5000 euro prijzengeld. Wat ze van het geld gaan kopen weet ze al. Een sta-op-stoel voor Dirk, zegt ze. Of een laptop. Ze zijn niet teleurgesteld dat ze niet meer hebben gewonnen, zeggen ze. Hennie: "We gunnen het de winnaars van harte."

Of Hennie Postcodeloterij-presentator Gaston een hand heeft gegeven? "Hem een hand geven? Nee, als we nou echt iets hadden gewonnen...", zegt Hennie een tikkeltje cynisch.

Loes Esmeijer (54), eveneens een kleine prijswinnaar, gunt het haar lieve buurvrouw Dora van harte dat ze zoveel geld heeft gewonnen. Esmeijer, werkzaam bij PostNL, is al 25 jaar lid van de Postcodeloterij. Ze had de hoop bijna opgegeven. Ze belde zelfs een keer naar de Postcodeloterij: 'of ze soms niet in Zuidoost durfden te komen', vroeg ze de medewerker.

En toen was er dus ineens die grote rode vrachtwagen met de gouden enveloppen. Maar Esmeijer woont aan de verkeerde kant, ze kijkt uit op het woonblok waar nu drie miljonairs wonen. Tuurlijk, ze gunt het al haar straatgenoten. En, ja, zij zitten allemaal ook krap bij kas. Maar, zegt ze, 'het doet gewoon pijn, ik had het geld goed kunnen gebruiken'.

Johan van Gelderen (47) heeft het geld minder nodig, zegt hij; hij heeft een goede baan. Hij is vooral blij voor een buurvrouw die veel won. Die buurvrouw is haar man onlangs verloren, zegt hij, en kon wel een extraatje gebruiken. Maar: "Al geef je me tien miljoen, ik heb toch liever mijn vriendin."

Weer een paar huizen verderop in de straat woont Frede Ofori Atty. Ze heeft er de balen in. Atty speelde jaren mee, maar stopte toen ze van haar man scheidde. De prijs zou toch nooit in Zuidoost vallen, redeneerde ze, en ze kon de centen goed gebruiken. "De kleinkinderen, de kinderen, de elektriciteit. Het kost allemaal handen vol geld", zegt ze, haar hoofd schuddend van ongeloof.

Terug naar Ricardo Jonker. Wat hij met het geld gaat doen weet hij nog niet. Een paar cadeaus voor zijn familie en vrienden, op vakantie. En daarna misschien verhuizen? Hij weet het nog niet. De tijd zal het leren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden