'Miljoenen voor kinderopvang zijn mooi, maar niet genoeg'

interview Ouderorganisatie: Alle peuters vier dagdelen naar crèche

Minister Asscher van sociale zaken trekt zestig miljoen extra voor kinderopvang uit. Mooi, zegt Gjalt Jellesma, voorzitter van ouderorganisatie BOinK. Maar hij vindt het nog niet genoeg. Zolang niet alle peuters vier dagdelen naar de opvang kunnen, blijft Nederland internationaal ver achterlopen.

Is het zo erg?

"Als je kijkt naar landen om ons heen, zoals België, Engeland en Duitsland, dan doen ze daar beduidend meer aan voorschoolse educatie. Vooral in de grote steden in Nederland zijn er veel kinderen met forse taalachterstanden. Onze achterstandswijken mogen misschien niet zo erg zijn als landen om ons heen. Maar we hebben in Nederland óók een kenniseconomie. Juist dan is het belangrijk dat iedereen kan meedoen. Vijftien procent van de jongeren behaalt nu geen startkwalificatie en komt niet aan het werk. Dat kunnen we ons niet permitteren."

Gaan die 60 miljoen van Asscher dat verbeteren?

"Ja, met name voor gezinnen waarbij één van beide ouders werkt. Het is de opvang voor deze groep waar het sterkst op bezuinigd is. Dat was niet erg, dacht men in Den Haag: gemeenten houden dat wel in stand. Maar scholen kregen steeds meer kinderen binnen die geen enkele opvang hadden gekregen en trokken aan de bel.

"Voorheen was het niet erg dat deze groep geen toeslag kreeg: er was altijd wel een goedkope peuterspeelzaal van de gemeente. Maar daarop is bezuinigd. Met het geld van Asscher kan dat deels ongedaan gemaakt worden."

Is dat genoeg?

"Het is een mooi begin, maar wij zouden graag zien dat het kabinet een recent advies van de Ser zou overnemen. Die zegt dat alle peuters recht moeten hebben op vier dagdelen van vier uur. Vakbonden en werkgevers hebben zich er achter geschaard, daar kan een volgend kabinet niet omheen.

"Dat is meer dan de vier keer 2,5 uur die kinderen met een taalachterstand nu krijgen. Die tijd gaat nu voor een groot deel op aan je jas uittrekken en dergelijke. Met die tien uur wekelijks zijn we echt de risee van Europa."

Wat is er besloten?

Gemeenten krijgen zestig miljoen euro van het Rijk zodat alle peuters naar een kinderopvang of een peuterspeelzaal kunnen. Voor dat bedrag kunnen gemeenten twee dagdelen opvang bieden aan kinderen van ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag.

Dit zijn kinderen van wie een, of beide ouders niet werken. Naar schatting vijftien procent van de peuters kan op dit moment niet een voorschoolse opvang bezoeken.

In juli ontvangen gemeenten de eerste tien miljoen euro. De komende vijf jaar komt daar steeds tien miljoen euro bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden