Miljoenen voor aanpak ontbossing

milieu | Noorwegen stopt 100 miljoen in een regenwoudfonds. De VN en het Initiatief Duurzame Handel doen mee.

Er komt een groot fonds om vijf miljoen hectare tropisch regenwoud te beschermen tegen ontbossing. De Noorse overheid, de milieutak van de Verenigde Naties en het Nederlandse Initiatief Duurzame Handel (IDH) lanceerden dat gisteren op het World Economic Forum in Davos.


De Noorse overheid stort 100 miljoen euro in het fonds, uit de gelden die het met de olie heeft verdiend. In 2020 moet er 400 miljoen euro beschikbaar zijn. Met het geld moet de omzetting van bos in landbouwgrond gestopt worden.


Nu gaan op grote schaal bomen tegen de grond om soja of palmolie te verbouwen. "Dat is nu de goedkoopste optie voor boeren", licht Daan de Wit, woordvoerder van IDH, toe. "Het is lastig kapitaal te vinden voor bosvriendelijke landbouw. Banken zijn nog huiverig om daarin te investeren. Het fonds moet die risico's afdekken."


Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Het fonds gaat alleen samenwerken met landen die al beleid hebben tegen ontbossing, zoals Indonesië en Brazilië. Een manier om bomen te sparen is de landbouw te intensiveren, zodat boeren meer verdienen per hectare. "Maar je wilt ook weer niet dat boeren naar dat bos verhuizen, dan neemt de ontbossing juist toe", zegt de Wit. Het Nederlandse IDH, specialist in het verduurzamen van ketens, heeft ervaring met dit soort projecten en is daarom een van de trekkers van het initiatief.


Voedselgigant Unilever draagt over vier jaar tijd 25 miljoen dollar bij aan het fonds. Ook andere grote ondernemingen, zoals Nestlé, Carrefour en Marks & Spencer, steunen het fonds. Ook voor de industrie is zo'n afdekker van risico's nog nodig, legt De Wit uit. "Bedrijven als Unilever en Nestlé hebben ook eigen plantages. Daar kunnen ze zelf maatregelen tegen ontbossing nemen. Maar die kunnen niet aan alle vraag naar soja en palmolie voldoen."


Naast de industrie gaan mogelijk ook organisaties als de Wereldbank en andere overheden dan de Noorse geld storten in het fonds.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden