Miljoenen vloeien weg via Nederland

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Miljoenen dollars stromen jaarlijks via Nederland weg uit landen in Latijns-Amerika, zo blijkt uit onderzoek van Trouw en Het Financieele Dagblad. Vooral onder rijke Ecuadoranen en Mexicanen is de Nederlandse route populair.

Van onze verslaggevers

Ingewikkelde constructies stellen vermogende Latijns-Amerikanen in staat hun geld het land uit te brengen. Zo komen ze onder het oog van de fiscus uit en betalen ze weinig tot geen belasting. Vaak gebeurt dit legaal, soms illegaal, blijkt uit documenten die door Trouw en het FD zijn ingezien. Zo gebruiken eigenaren van twee van de grootste bedrijven in Ecuador een Nederlands bedrijf om jaarlijks vele miljoenen aan belasting te ontwijken.

In een aantal gevallen werken Nederlandse bedrijven mee aan constructies die waarschijnlijk illegaal zijn. Zo laat het Chinese staatsbedrijf China International Water & Electric Corp (CWE), dat in Ecuador een stuwdam bouwt, jaarlijks miljoenen Ecuador uit stromen met behulp van het Nederlandse belastingadvieskantoor Infintax. Met nepcontracten en nepfacturen krijgt deze illegale geldstroom een schijn van legitimiteit.

Ecuador is hiermee dubbel getroffen. Aan de ene kant loopt het miljoenen aan belastinginkomsten mis, inkomsten die het land goed kan gebruiken: door de dalende olieprijzen dalen ook de staatsinkomsten uit de verkoop van olie. Anderzijds wordt een groot aantal van de door Trouw en het FD onderzochte bedrijven met publiek geld betaald.

Mede door het netwerk van bedrijven dat via Nederland loopt rijzen de kosten voor de stuwdam van het Chinese CWE de pan uit, kosten die worden gedragen door het pensioenfonds van Ecuador. Infintax werkte in 2015 ook maandenlang mee aan de opzet van een constructie waarmee een Ecuadoraanse autohandelaar de prijzen van onderdelen voor politieauto's met behulp van nepcontracten kunstmatig wilde opblazen. Op die manier had de firma veel hogere prijzen kunnen rekenen aan de nationale politie van Ecuador.

Infintax stelt desgevraagd dat deze constructie uiteindelijk niet is gebruikt. Over de reden, zegt het kantoor niets.

Equador in cijfers

De economie van Ecuador (rond de 16 miljoen inwoners) is met een omvang van 100 miljard dollar circa zes keer zo klein als de Nederlandse. Het land exporteert vooral olie (50 procent van de totale export) en bananen (11 procent). De afgelopen tien jaar groeide de economie gemiddeld met 4,6 procent; sinds de daling van de olieprijzen krimpt de economie licht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden