Miljoenen van de PKN gaan vooral op aan Kerk in Actie

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) geeft het komende jaar 65 miljoen euro uit. Dat blijkt uit de begroting die de zogeheten kleine synode (een afvaardiging van de landelijke kerkvergadering) heeft goedgekeurd.

Een fors deel, 25 miljoen euro, besteedt de PKN aan het werk van kerkelijke hulporganisatie Kerk in Actie. Dat geld gaat onder andere naar zendingsprogramma's in binnen- en buitenland, waarbij de kerk het christelijke geloof verkondigt bij ongelovigen. Daarnaast ondersteunt Kerk in Actie ook meer 'aardse' zaken in ontwikkelingslanden, zoals democratisering, fair trade en onderwijs.

Een ander belangrijk speerpunt van de Protestantse Kerk zijn kerkexperimenten, door de kerk 'pioniersplekken' genoemd, waarmee het krimpende genootschap op zoek gaat naar nieuwe doelgroepen. In een nieuw beleidsplan spreekt de kerk de ambitie uit om niet minder dan honderd van deze religieuze proeftuinen in het leven te roepen. De kerk denkt daarvoor 2,4 miljoen euro nodig te hebben (24.000 euro per initiatief). Het is daarmee een relatief kleine kostenpost voor de kerk. Ter vergelijking: kerkelijk jeugdwerk kost bijna het dubbele (4,4 miljoen) en aan marketing, communicatie en fondsenwerving is de kerk bijna het driedubbele kwijt (6,2 miljoen).

De pioniersplekken moeten broedplaatsen worden van 'creativiteit en experiment'. Zo runt de PKN in Amsterdam een proefkerk in het stadsdeel IJburg. Ook start er binnenkort een internetkerk, die 100.000 euro kost.

Het meeste geld van de kerk wordt bijeengesprokkeld door kerkleden, via collectes en nalatenschappen (26,5 miljoen) en verplichte bijdragen van lokale gemeenten (18,8 miljoen). Hoewel de kerk sterk vergrijst en het ledenaantal slinkt, telt de PKN nog ongeveer twee miljoen leden. Die brengen met elkaar voldoende geld bijeen om de begroting van 65 miljoen sluitend te maken, 3 miljoen minder dan vorig jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden