Burgeroorlog
Miljoenen Syriërs krijgen minstens een jaar nog VN-noodhulp
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vrijdag ingestemd met verlenging van de humanitaire hulp aan Syrië.
Met de hulp, die vanuit Turkije wordt geleverd, zijn miljoenen Syriërs nog minstens een jaar verzekerd van noodhulp van de VN.
Het mandaat van de langlopende operatie zou eigenlijk zaterdag aflopen. Rusland, een van de vaste leden van de Veiligheidsraad met vetorecht, zou op het laatste moment een compromis zijn overeengekomen met de Verenigde Staten, een van de andere vaste leden.
Rusland
De oorspronkelijke regeling was dat de noodhulp via grensovergangen geleverd kon worden in delen van Syrië die niet in handen zijn van de Syrische regering. Rusland - een bondgenoot van president Bashar al-Assad - stuurde de afgelopen maanden erop aan dat ook de laatste van ooit vier grensovergangen gesloten moest worden voor de noodhulp.
“Ouders kunnen met een gerust hart gaan slapen vannacht, wetende dat voor de komende twaalf maanden hun kinderen gevoed zullen worden. De humanitaire overeenkomst die we hier hebben bereikt zal letterlijk levens redden”, zegt de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Linda Thomas-Greenfield.
Assad
De VN en hulporganisaties waarschuwden eerder voor een catastrofe als de hulp niet zou worden voortgezet. Meer dan twee miljoen mensen in het door de rebellen bezette noorden en noordwesten van Syrië zijn afhankelijk van de hulp uit Turkije.
Rusland had geopperd dat de hulp die in die delen geleverd wordt eerst naar de Syrische hoofdstad Damascus gebracht moet worden, om van daaruit weer verdeeld te worden. De VN wilden daar niet aan, omdat de hulp dan afhankelijk is van de grillen van Assad.
Lees ook:
Het Westen moet zich erbij neerleggen: de toekomst van Syrië ligt in de handen van Moskou
Na een ongekende escalatie van geweld in de Syrische provincie Idlib ligt er sinds maart een staakt-het-vuren op tafel. Maar daarmee is de oorlog allerminst ten einde. Hoe ziet de toekomst van Syrië eruit?