Miljoenen om Scheveningen weer zijn grandeur te geven

Bezoekers moeten de zee weer zien, voelen en ruiken, ook achter de boulevard

Het is 1 maart geweest, de strandtenten worden opgebouwd en in Scheveningen is de blik weer op de zomer gericht. Nu nieuwe eigenaren de Pier en het Kurhaus iets van hun oude allure willen teruggeven, is er weer optimisme in de kustplaats.

Alleen die verrommelde boulevard past niet in het toekomstvisioen. Het Haagse stadsbestuur wil met 20 miljoen euro de grandeur van de strandpromenade doen herleven.

Gokhallen, stenen patattenten en verouderde winkelpanden bepalen nu het beeld op de boulevard van de grootste badplaats van Noordwest-Europa. Scheveningen trekt op zonnige dagen nog wel een vol strand, zegt Boudewijn Revis, wethouder binnenstad en stadsontwikkeling. "Maar is het weer slecht, dan is Scheveningen versteend en hard."

De afgelopen jaren werden Scheveningen Haven in het zuiden en het eerste deel van de boulevard al opgeknapt. Die vormen nu een eenheid van natuursteen, met brede toegangswegen naar het strand.

Scheveningen Bad, rond het Kurhaus, moet vanaf komende winter eenzelfde behandeling krijgen. En dan niet alleen het allegaartje van de boulevard, 'het balkon van Scheveningen', maar vooral ook het gebied erachter.

Wie door Scheveningen rijdt, heeft geen flauw benul dat de zee zich op enkele honderden meters afstand bevindt. De Gevers Deynootweg, achter het Kurhaus, is een vierbaansweg die een stenen vlakte doorsnijdt. Op het winderige Palaceplein zullen weinig mensen stoppen om hun ijsje te eten. De doorgangen naar zee zijn al net zo versteend als de parkeerplaatsen waar ze vaak naast liggen.

Revis wil dat bezoekers 'de zee zien, voelen en ruiken'. Omdat de wethouder voorlopig niets kan veranderen aan de ouderwetse hoogbouw langs de kustlijn, zal de zee vanuit Scheveningen zelf grotendeels onzichtbaar blijven.

Maar met vergroening kan die wel dichterbij worden gebracht. Pogingen om boompjes te planten in het stadsdeel geeft de gemeente op. Revis: "Vanwege de zilte grond loopt er een boomgrens door Scheveningen. Daarom gaan we duinplanten op de pleinen en tussen de wegen zetten."

Met de 20 miljoen van dit college is Scheveningen Bad nog niet klaar. De wethouder schat in dat tot 2026 zo'n 70 miljoen euro in het gebied gestoken moet worden. Mogelijk schuift de horeca, die nu tegen het historische Kurhaus aangeplakt zit, op richting zee, naar de andere kant van de boulevard.

Binnenkort gaat Revis met ondernemers bespreken hoe zij de reclame en neonverlichting op hun tenten kunnen terugbrengen. De VVD'er wil geen geld in het gebied pompen om mensen uit te kopen en zo een horecabestand naar wens te krijgen.

Het Kurhaus en Hommerson Casino investeren de komende tijd miljoenen om hun zaken aan te passen aan wensen van de gemeente, omwonenden en klanten. Goed voorbeeld doet volgen, hoopt Revis. "Als er over een tijdje panden vrij komen, zullen daar ondernemers op reageren die willen meeliften."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden