'Miljoenen in gevaar door nepmedicijnen malaria'

Vooral kinderen zijn in gevaar. Beeld EPA
Vooral kinderen zijn in gevaar.Beeld EPA

Medicijnen tegen malaria die nep of van slechte kwaliteit zijn, verhinderen het onder controle krijgen van de ziekte in Afrika. Bovendien staan er miljoenen mensenlevens op het spel, zo waarschuwen onderzoekers na nieuw onderzoek.

Redactie

De vervalste medicijnen kunnen patiënten in gevaar brengen en stimuleren dat malariamuggen resistent worden tegen de ziekte, zo blijkt uit de studie. Het werk, ondersteund door Wellcome Trust, werd gepubliceerd in de Malaria Journal. Dat meldt de BBC.

Per jaar sterven zo'n 800.000 mensen aan de ziekte malaria. Sommige van de nepmedicijnen vinden hun oorsprong in China. De onderzoekers ontdekten dat er tussen 2002 en 2010 in elf verschillende Afrikaanse landen geneesmiddelen werden verkochten die ondermaats of nep waren.

Wel verlichting, geen genezing
Sommige van die namaakmedicijnen bevatten een mix van de verkeerde farmaceutische ingrediënten die in eerste instantie wel de symptomen van malaria verlichten, maar niet voor genezing zorgen. Hoofdonderzoeker dr. PauL Newton waarschuwt: 'Als we geen maatregelen nemen, riskeren we de dood van miljoenen mensen, vooral kinderen en zwangere vrouwen.'

Sommige van de medicijnen kunnen ook ernstige bijwerkingen veroorzaken, zo stelt de studie, vooral als ze worden gebruikt met andere medicijnen, zoals die voor de behandeling tegen HIV. Als de nepvarianten een tijdje worden gebruikt, kunnen de malariaparasieten bovendien resistent worden tegen de medicijnen.

Weerbaarheid
Aan de namaakmedicijnen wordt soms kleine hoeveelheden artemisinine toegevoegd, de werkzame stof tegen malaria, zodat de pillen door de authenticiteitstests komen. De onderzoekers benadrukken dat zo'n kleine hoeveelheid malariamuggen niet onschadelijk maakt, maar ze wel helpt om weerbaarheid tegen de stof op te bouwen.

'Er moet snel iets gebeuren,' zo betoogt Newton. 'Het enorme werk dat er in de aanpak van malaria wordt gestoken wordt teniet gedaan, als patiënten medicijnen nemen die, door criminaliteit of onverschilligheid, van slechte kwaliteit zijn en niet helpen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden