Miljoenen bomen moeten armoede in Haïti verminderen

null Beeld afp
Beeld afp

Haïti is van plan vijftig miljoen bomen per jaar te planten om de bebossing weer op peil te krijgen. Dit moet de levensstandaard in Haïti verbeteren. Het gebrek aan bomen wordt als een van de belangrijkste oorzaken van de armoede en de ecologische kwetsbaarheid van het land gezien.

Ooit had Haïti bos in overvloed, nu is slechts twee procent van het land bedekt met bomen. De oorzaak: extreme ontbossing. Eerst voor koloniale plantages, later voor brandstof om te koken. Naar schatting worden ongeveer dertig tot veertig miljoen bomen per jaar gekapt.

"Ontbossing en armoede zijn nauw met elkaar verbonden in Haïti", vertelt Clementine Lalande, hoofd van investeringen van de organisatie Yunus Social Business. Volgens hem hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat ontbossing één van de belangrijkste oorzaken van armoede is. Grote delen van het platteland worden bedreigd door erosie en woestijnvorming. Lalande: "Ontbossing leidt tot een gedegradeerde bodem, verminderde landbouwopbrengsten, waterschaarste en mogelijk ondervoeding, met name op het platteland."

'Eén regendag kan verwoestend zijn'
Het gebrek aan bomen veroorzaakt niet alleen armoede, het vergroot de kans op natuurrampen. "Eén dag met aanhoudende regenval kan al leiden tot een catastrofe", vertelt Jean François Thomas, minister van milieu, verwijzend naar de modderstromen die regelmatig van Haïti's kale bergen afrollen tijdens het regenseizoen. Ook orkaan Sandy veroorzaakte veel schade in 2012.

Het nieuwe plan van president Michel Martelly moet de levensstandaard verhogen. Hij wil dat het aantal bomen in 2016 verdubbeld is. Thomas: "Over vijftig jaar hopen we op hetzelfde niveau als Cuba, een regionaal rolmodel, te staan en 29 procent bebossing te hebben."

"Dit is een Haïtiaans probleem: iedere Haïtiaan is schuldig", zegt Thomas. "We hebben niet gevochten om dit te voorkomen, nu zijn we er aan gewend en leven we er mee als natuurlijk probleem."

Mentaliteit veranderen
Daarom omvat de campagne ook een plan om de Haïtiaanse mentaliteit te veranderen. Door educatie op scholen en via radioprogramma's en pamfletten moet dit bereikt worden. Advertenties moeten zonne-energie, kerosine en propaankachels aanprijzen als duurzaam alternatief voor hout of houtskool.

Niet iedereen is even optimistisch over het plan. Ecoloog Joel Timyan wijst op het feit dat de Haïtiaanse regering geen consistente geschiedenis heeft op het gebied van lange termijnprojecten. "Met name als het neerkomt op het beheersen van de oorzaken van de ontbossing", benadrukt hij. Volgens hem gaat bebossen sneller wanneer toegang tot het land ontzegd wordt.

Milieuminister Thomas zegt hierover: "Misschien dat als we het eiland tien jaar zouden verlaten, we deze initiatieven niet nodig zouden hebben om te herbebossen. Maar dat is niet mogelijk. Dus doen we dit." Het project begint op 1 mei 2013.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden