'Miljoen Nederlanders familie van koloniepaupers'

(Novum) - Ongeveer een miljoen Nederlanders stammen af van inwoners die in de negentiende eeuw een heropvoeding ondergingen in de Drentse paupergestichten. Dat heeft demograaf Carel Harmsen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) beraamd op basis van het dinsdag verschenen boek 'Het pauperparadijs' van Suzanna Jansen.

De auteur stamt zelf af van de Drentse gestichtbewoners en volgde in haar boek vijf generaties van haar voorouders. Ze schrijft in 'Het pauperparadijs' dat de armoede van generatie op generatie wordt doorgegeven.

Sinds het begin van de negentiende eeuw werden arme stedelingen uit heel Nederland in Drenthe ondergebracht om door landarbeid tot deugdzaamheid te worden gedrild. Twee procent van de bevolking was tussen 1840 en 1858 ondergebracht in de vijf 'koloniën' van de Maatschappij van Weldadigheid, een organisatie die arme gezinnen wilde helpen om een eigen bestaan op te bouwen als boer. De overheid nam deze zorg in de tweede helft van de negentiende eeuw over van de particuliere maatschappij.

Het ging in totaal om zestigduizend mannen, vrouwen en kinderen. Omgerekend naar nu zou het gaan om 300 duizend Nederlanders die onder meer in Veenhuizen door tucht en hard werken worden heropgevoed.

Om tot het huidige aantal afstammelingen te komen, heeft de CBS-demograaf dit aantal koloniepaupers vier keer verdubbeld en is zo op de schatting van een miljoen nakomelingen uitgekomen. De berekening is gebaseerd op een relatief korte periode uit het bestaan van de gestichten waardoor Harmsen denkt dat het precieze aantal nakomelingen hoger ligt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden