Update

Miljoen mensen verlaten huizen na aardbeving Chili

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

Voor de kust van Chili, ten noordwesten van Illapel in het centrum van het land, is een zeer zware aardbeving geweest met een kracht van 8,3 op de Schaal van Richter. Er is een tsunamiwaarschuwing afgegeven voor Chili, Peru, het Amerikaanse eiland Hawaii en de kust van Californië. Een miljoen mensen hebben inmiddels hun beschadigde huizen verlaten om te vluchten.

redactie

Het dodental is opgelopen naar vijf, maakte president Michelle Bachelet bekend. Onder de doden zijn twee vrouwen, die door puin werden geraakt. Een man stierf aan een hartaanval. Verder zou één persoon worden vermist. De regering riep mensen in het kustgebied op naar veilige gebieden te gaan.

Het epicentrum van de beving lag ruim 200 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Santiago, enkele tientallen kilometers uit de kust. De beving veroorzaakte veel schade aan huizen. Op televisiebeelden is te zien dat mensen in paniek bij elkaar komen op straat. Vlak op de eerste grote schok, volgden nog twee krachtige naschokken van 6.2 en 6.4 op de schaal van Richter.

Mensen in Santiago voelde de beving ook, bericht het Amerikaanse persagentschap AP. Daar wonen ruim 6 miljoen mensen. Gebouwen schudden op hun grondvesten en inwoners renden in paniek de straat op. Ook in buurland Argentinië was de beving voelbaar.

Hoge golven
De overheid heeft de bewoners van laaggelegen gebieden inmiddels opgeroepen te evacueren en opgedragen hoger gelegen gebieden op te zoeken. Daaraan zouden al een miljoen inwoners gehoor hebben gegeven.

De eerste vloedgolven als gevolg van de beving zouden de kustlijn van Chili inmiddels hebben bereikt. De Chileense kustwacht rapporteerde golven van 4,5 meter hoog in de kustplaats Coquimbo.

Door de beving werd het internationale vliegveld van de hoofdstad Santiago korte tijd geëvacueerd. Vluchten zijn weer hervat, maar hebben wel vertraging, meldt de luchthaven op Twitter.

'Stad is in paniek'
De burgemeester van Illapel, Denis Cortes, zei tegen een lokaal televisiestation dat de elektriciteit in de stad is uitgevallen. 'We zijn erg bang, onze stad is in paniek.'

In 2010 kwamen meer dan 500 mensen in Chili om het leven, toen het land werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 8.8. De tsunami die daarop volgde spoelde huizen en havens weg. Zo'n 220.000 woningen werden vernield.

undefined

null Beeld Google maps
Beeld Google maps
Mensen rennen in paniek een winkel in Santiago uit. Beeld afp
Mensen rennen in paniek een winkel in Santiago uit.Beeld afp
In Santiago komen de mensen samen op straat om het verloop van de verdere gebeurtenissen af te wachten. Beeld afp
In Santiago komen de mensen samen op straat om het verloop van de verdere gebeurtenissen af te wachten.Beeld afp
Mensen wachten op de Panamericana snelweg na een sterke aardbeving, 150 kilometer ten noorden van Santiago. Beeld anp
Mensen wachten op de Panamericana snelweg na een sterke aardbeving, 150 kilometer ten noorden van Santiago.Beeld anp
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden