Miljoen meer alleenstaanden in 2050

(Novum) - Nederland telt in 2050 bijna een miljoen meer alleenstaanden dan nu. Kende Nederland vorig jaar nog 2,6 miljoen eenpersoonshuishoudens, in 2050 is dit aantal gestegen naar 3,5 miljoen. Dit betekent een stijging van bijna 35 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag in zijn nieuwe Huishoudensprognose.

De toename van het aantal eenpersoonshuishoudens komt vooral door de vergrijzing, laat het CBS weten. Ruim twee derde van de groei wordt veroorzaakt door 65-plussers. Ouderen blijven tot steeds hogere leeftijd zelfstandig wonen. Bovendien zijn 65-plussers vaker alleenstaand dan jongere mensen vanwege het grotere risico dat hun partner overlijdt.

Ook het aantal alleenstaanden op middelbare leeftijd stijgt, voorspelt het CBS. In 2050 zijn er 1,3 miljoen eenpersoonshuishoudens tussen 35 en 65 jaar, tegen 1 miljoen in 2006. Volgens de statistici van het CBS kiezen steeds meer paren ervoor om ongehuwd samen te wonen in plaats van te trouwen. Omdat de relaties van ongehuwd samenwonenden vaker worden verbroken dan die van gehuwde stellen, zijn er op den duur meer alleenstaanden, redeneert het CBS.

Het aantal meerpersoonshuishoudens is in 2050 licht gedaald ten opzichte van 2006. Vorig jaar waren dit er nog 4,6 miljoen, in 2050 bestaan 4,5 miljoen Nederlandse huishoudens uit meer dan één persoon. De gemiddelde grootte van een meerpersoonshuishouden blijft constant op 2,9 personen.

In totaal kent Nederland in 2050 acht miljoen huishoudens, voorspelt het CBS. Vorig jaar was dit nog 7,2 miljoen. Door de toename van het aantal alleenstaanden daalt de gemiddelde omvang van het Nederlandse huishouden van 2,3 in 2006 naar 2,1 in 2050.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden