Miljardenverlies Shell door afschrijvingen

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Olie- en gasconcern Shell schrijft miljarden dollars af op projecten, waardoor het bedrijf in het afgelopen kwartaal diep in de rode cijfers is beland. Dat blijkt uit de resultaten die het Brits-Nederlandse bedrijf donderdag bekendmaakte.

Het verlies op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs), de maatstaf voor zowel het concern als de financiële markten, en inclusief bijzondere posten bedroeg 6,1 miljard dollar (5,8 miljard euro). Een jaar eerder werd hier nog een winst behaald van 5,3 miljard dollar.

De totale kostenpost voor de bijzondere lasten bedroeg bijna 8 miljard dollar. Het gaat onder meer om voorzieningen en afschrijvingen voor het stoppen van de oliewinning in Alaska en een olieproject in Canada.

Als de buitengewone lasten niet worden meegerekend, werd een winst behaald van 1,8 miljard dollar, tegen 5,8 miljard dollar vorig jaar. Die scherpe winstdaling is onder meer te wijten aan de aanhoudend lage olieprijzen. Het totale nettoverlies bedroeg 7,4 miljard dollar, wat de grootste min is voor Shell in minstens tien jaar.

Topman Ben van Beurden zei in een toelichting dat het stopzetten van de oliewinning in Alaska en het staken van het Canadese Carmon Creek-project moeilijke, maar belangrijke beslissingen zijn geweest. Die kunnen er volgens hem voor zorgen dat Shell een meer gefocust en concurrerend bedrijf wordt.

In september stopte het concern met zijn boorcampagne in de wateren ten noorden van Alaska, omdat de boringen te weinig opleverden en de kosten te hoog zijn. Dinsdag werd gemeld dat Carmon Creek gestaakt wordt. Dat project had tot een productie van 80.000 vaten per dag moeten leiden. Shell had al gewaarschuwd dat deze besluiten tot flinke afboekingen zouden leiden.

Shell heeft net als andere grote oliebedrijven veel last van de lage olieprijzen. Afgelopen zomer kondigde Shell daarom aan dat 6500 banen worden geschrapt en dat het mes wordt gezet in de investeringen. Het bedrijf handhaaft wel het kwartaaldividend van 0,47 dollar per aandeel.

Het concern werkt verder aan de overname van het Britse gasbedrijf BG. Volgens Shell ligt het overnameproces op koers voor afronding begin volgend jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden