Miljardenovername levert de koper weinig op

Overnamekoorts woedt hevig: het jaarrecord uit 2007 gaat er mogelijk aan. Maar niet-kopers presteren beter.

Grote overnames in het bedrijfsleven lopen meestal uit op een mislukking. Bedrijven die een grote overname hebben gedaan, presteren in de jaren daarna vrijwel altijd slechter dan concurrenten die geen bedrijven opkochten.

Dat zegt de Utrechtse econoom Hans Schenk vandaag in Trouw, in een reactie op de huidige overnamekoorts in het bedrijfsleven, vooral het Amerikaanse. Volgens Schenk mislukt 65 tot 85 procent van de grote overnames. Hij baseert zich daarbij op langlopend, internationaal onderzoek van meerdere universiteiten, waaronder Schenks Universiteit Utrecht. Die onderzoeken betreffen 25.000 grote overnames over een periode van 110 jaar.

De overnamekoorts woedt hevig dit jaar. Volgens Dealogic, een bureau dat diensten verleent aan zakenbanken, is dit jaar tot december wereldwijd ruim 4,2 biljoen dollar (4200 miljard dollar of circa 3800 miljard euro) met die overnames gemoeid. Het jaarrecord uit 2007 (4,3 biljoen dollar) gaat er dus hoogstwaarschijnlijk aan.

In geld gemeten is de overname van Allergan (maker van botox) door de Amerikaanse farmaceut Pfizer (viagra, lipitor) de grootste: 150 miljard euro. Vrijdag kondigden de chemieconcerns Dow Chemical en Dupont een fusie aan: samen zijn ze bijna 130 miljard euro waard.

Tot de grootste overnames dit jaar horen verder die van bierbrouwer SAB Miller, eigenaar van Grolsch, door AB Inbev (ruim 100 miljard euro) en die van het Britse gas- en oliebedrijf BG door Shell (circa 60 miljard). Ook Ahold, het moederbedrijf van Albert Heijn, en chipmaker NXP tekenden dit jaar voor grote aankopen. Zij kochten respectievelijk hun branchegenoten Delhaize en Freescale.

Dat veel overnames mislukken, wil niet zeggen dat ze per definitie eindigen in financiële bloedbaden, zoals het geval was bij de overname van ABN Amro door drie buitenlandse banken in 2007. Maar in 65 tot 85 procent van de gevallen, zegt Schenk, blijven de resultaten van een kopend bedrijf achter bij die van niet-kopers. "Er is dan dus sprake van grootscheepse verkwisting van financiële middelen. Overnemen loont zelden." Schenk tekent daarbij aan dat die conclusie opgaat voor grote overnames, niet voor kleine.

Lonend zijn overnames overigens wel voor de zakenbanken die bedrijven begeleiden bij hun deals. Zij krijgen soms tot 1 procent van de waarde van de deal overgemaakt. Voor zakenbanken als Goldman Sachs, JP Morgan en Morgan Stanley is 2015 dan ook een feestjaar.

Ook eigenaren en aandeelhouders van de gekochte bedrijven spinnen garen bij de koopkoorts. Kopers betalen vaak veel meer voor hun prooi dan die prooi (op de beurs) waard was. Volgens Schenk zit daar ook het probleem van de kopers: "Ze betalen veel te veel voor hun aankoop."

de Verdieping 1|3

Meegesleurd in de overnamegolf

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden