Miljardenfusie in Amerikaanse telecomwereld

Van onze redactie economie NEW YORK - Amerika's grootste telecombedrijf, AT & T, wil TCI, de op één na grootste kabeltelevisie-exploitant van de VS, overnemen. Dat gebeurt via een aandelenruil ter waarde van 48 miljard dollar, ongeveer 97 miljard gulden.

De overname is de zoveelste in een reeks fusies en overnames in de Amerikaanse telecomwereld. AT & T heeft een omzet van ruim honderd miljard gulden en verzorgt telefoonverkeer over langere afstanden. Op het gebied van lokale telefonie stelt de telecomgigant echter niets voor. Dat is het terrein van de zogeheten Baby Bells, enorme regionale telecombedrijven die overigens zijn ontstaan uit AT & T.

Jarenlang verbood de Amerikaanse wet dat AT & T zich met lokaal telefoonverkeer bezighield. Dat is inmiddels veranderd. Het is AT & T echter niet gelukt om de machtsbasis van de Baby Bells te doorbreken. Mogelijk lukt dat wel met de inlijving van TCI, voluit: Tele Communications Inc. Dat bedrijf, met een omzet van zo'n veertien miljard gulden, levert kabeldiensten aan tien miljoen Amerikanen en heeft dus een directe verbinding met tien miljoen huiskamers. Bovendien heeft het belangen in bedrijven die nog eens elf miljoen huishoudens bereiken. Die directe verbinding met de huiskamer is precies wat AT & T nu ontbeert. Gesprekken die via AT & T lopen, moeten nu altijd deels over het netwerk van de Baby Bells gaan. Die vragen daarvoor een vergoeding.

Om het kabelnetwerk van TCI voor telecom- en andere diensten (internet) geschikt te maken, zijn wel investeringen nodig, die zo'n vier miljard gulden belopen. Die zullen de winst van AT & T de komende twee jaar drukken.

AT & T gaat zijn consumentendiensten in het lange-afstandsverkeer, de mobiele telefonie en op het gebied van Internet bundelen met de kabel-, telecom- en Internetbelangen van TCI in de nieuwe onderneming AT & T Consumer Services. Dat bedrijf zal volgend jaar een omzet hebben van naar schatting 66 miljard en goed zijn voor 60 procent van de lange-afstandstelefonie in de VS. AT & T Consumer Services krijgt een eigen notering aan de beurs, naast die van AT & T zelf. Dat geldt ook voor TCI-dochter Liberty Media, een producent van tv-programma's. TCI zou in 1993 al door Bell Atlantic (een van de Baby Bells) worden overgenomen. Die overneming liep toen stuk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden